Burse - Fonduri mutuale

Petrom promite investiţii de un miliard de euro în 2013, dar spune că va demola rafinăria Arpechim

După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi.

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom

Autor: Roxana Petrescu

21.02.2013, 19:56 207

Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, deţinută de austriecii de la OMV, spune că va investi şi în acest an un miliard de euro, dar pe de altă parte anunţă că va demola rafinăria Arpechim dacă nu-i găseşte un cumpărător. Petrom a raportat ieri cel mai mare profit din istoria companiei, de 3,95 mld. lei.

Directorul general al Petrom Mariana Gheorghe spune că nu există niciun investitor interesat să cumpere rafi­nă­ria Arpechim şi că probabil aceasta va fi demolată. Austriecii nu au avut niciodată nevoie de Arpechim, rafinărie pe care au primit-o la pachet cu Petrom în 2003 şi pe care au închis-o în 2010. În schimb, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) depindea de Arpechim, de la care se aproviziona cu materie primă pentru producţia de PVC, prin conducte subterane care leagă platformele de la Piteşti şi Râmnicu Vâlcea. Închiderea Arpechim a fost lovitura de graţie pentru Oltchim, care nu a mai putut să producă la capacitate maximă, a acumulat pierderi uriaşe şi a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO