Burse - Fonduri mutuale

Petrom: Revenirea economică este fragilă, iar orice fel de şoc poate crea recesiune

 Petrom: Revenirea economică este fragilă, iar orice fel de şoc poate crea recesiune

Autor: Roxana Petrescu

23.02.2011, 23:58 41

"Revenirea economică este fragilă. Orice fel de şoc poatedestabiliza această revenire, poate crea recesiune. Situaţia deacum este complet diferită faţă de cea din 2008, când amînregistrat maximul istoric al barilului de petrol. Capacitatea derăspuns este mai limitată.

Complexitatea este mult mai mare", a spus directorul Petromîntr-un interviu acordat ZF. Declaraţiile vin în contextul în caretensiunile din Libia au dus la scumpirea barilului de petrol pestenivelul de 100 de dolari, oficialii SUA făcând apel la ţărileproducătoare de petrol şi la membrii OPEC să suplimenteze livrărilede ţiţei.

"Sunt îngrijorată şi această îngrijorare vine din faptul cătoate aceste tensiuni se întâmplă în acea zonă a lumii ale căreireacţii sunt imprevizibile şi mult diferite faţă de modul în careacţionează ţările europene sau SUA", a mai spus şeful celei maimari companii din România.

Mergând mai departe, în cazul extrem în care alimentarea cupetrol a statelor ar putea fi pusă în pericol de evenimentele careau loc în prezent, Mariana Gheorghe spune că rezervele de petrolale României vor fi folosite pentru a alimenta piaţa locală şi nuvor fi distribuite de către OMV, acţionarul majoritar al Petrom,exclusiv pe interese comerciale.

"Orice furnizor este înclinat să vândă pe piaţa imediată. Acesteresurse sunt în administrarea Petrom, iar acţionarul majoritar areinteresul de a face ce este mai bine pentru compania la care iadecizii. Dincolo de aceste considerente pur comerciale, încontractul de privatizare al Petrom se precizează clar că însituaţii de criză, în care are loc tăierea accesului la resurse dinimport, prioritatea este piaţa românească".

Profit dublu

Trecând de aceste îngrijorări, o veste bună pentru acţionariiPetrom au fost rezultatele financiare raportate de companie anultrecut. Astfel, în cel de-al doilea an de criză în România profitulPetrom a crescut de peste două ori şi jumătate.

Compania a încheiat anul cu un profit net de 2,2 miliarde de lei(521 de milioane de euro), în creştere cu 163% faţă de 2009, laafaceri de 18,6 miliarde de lei (4,42 de miliarde de euro), cu 16%mai mari comparativ cu vânzările anunţate în 2009. Toaterezultatele financiare au fost calculate conform standardelorinternaţionale de con­tabilitate (IFRS) şi vizează toateoperaţiunile Petrom derulate atât pe plan local, cât şiinterna­ţional.

Cei mai importanţi factori care au dus la înregistrarea acestorrezultate au fost pe de o parte scumpirea carburanţilor ca urmare acreşterii cotaţiilor internaţionale, iar pe de altă parte măsurilede tăiere a costurilor, cea mai importantă fiind închiderearafinăriei Arpechim.

Petrom susţine că anul trecut preţurile la pompă au crescut cu20% în cazul benzinei şi cu 24% în cazul motorinei, deşi cererea înpiaţa locală a carburanţilor a scăzut cu 5%. Totodată, preţulbarilului de petrol s-a majorat cu 28% şi ca urmare a unei creşteria cererii la nivel global de 3,2%, cea mai mare din ultimii 30 deani.

"Dacă adunăm aceste creşteri de preţ, nu duc la o dublare aprofitului net, dar trebuie să ţineţi cont de faptul că vânzărileau crescut, iar costurile au rămas aceleaşi. Deci profitul acrescut mai mult decât vânzările", a explicat Daniel Turnheim,directorul financiar (CFO) al Petrom.

Care este avantajul resurselor

Scumpirea carburanţilor, mai ales în contextul unei cereriafectate de scăderea salariilor şi de concedieri, a fost contestatăde consumatori, care au organizat proteste în benzinării, dar şi decei mai înalţi oficiali politici. În ciuda acestui lucru şi afaptului că benzina costă în România puţin mai mult decât înGermania de exemplu care este obligată să facă importuri majore,directorul Petrom spune că avantajul deţinerii de rezerve localetrebuie căutat în altă parte.

"Dacă doar facem import şi export de produse, nu vezi taxelocale atât de mari, nu vezi locuri de muncă atât de multe, nu poţisusţine dezvoltarea unei economii. Dincolo de aceste aspect,rezervele locale sunt cele care-ţi pot asigura stabilitatea însituaţii de criză. Din toate aceste considerente, este în interesulRomâniei să aibă o producţie locală. Dacă avem norocul să avemresurse locale, ar trebui să ne uităm la acest lucru ca la o mareoportunitate", este de părere Mariana Gheorghe.

De altfel, importanţa activităţii de explorare şi producţie dinpunctul de vedere al Petrom se poate vedea şi din sumele investiteîn acest sector. Astfel, mai bine de 60% din totalul investiţiilorpe care compania le-a făcut în România şi care se ridică la 23 mld.lei în perioada 2005-2010 au fost direcţionate spre sectorul deexplorare a hidro­car­burilor.

Această strategie face sens mai ales în contextul în careprincipalul generator de profit al Petrom este tocmai divizia deexplorare şi producţie, care a avut anul trecut un profitoperaţional de peste 3 miliarde de lei (714 milioane de euro), cu22% mai mare comparativ cu anul trecut, deşi producţia dehidrocarburi a înregistrat o scădere de 2%.

O evoluţie bună a fost consemnată şi în sectorul de rafinare şimarketing. Astfel, dacă an de an această divizie aducea numaipierderi, anul trecut activităţile de rafinare şi marketing auajuns la un profit operaţional de 106 milioane de lei (25 demilioane de euro), faţă de pierderile de 618 milioane de lei din2009, deşi vânzările totale de produse rafinate au scăzut cu11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO