Burse - Fonduri mutuale

Petrom şi-a bugetat pentru 2023 venituri de 40 mld. lei, minus 28% faţă de 2022, şi un profit net de 4 mld. lei faţă de cel istoric de 10 mld. lei din anul trecut

Petrom şi-a bugetat pentru 2023 venituri de 40 mld. lei,...

Autor: Liviu Popescu

20.03.2023, 15:20 668

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi-a bugetat pentru 2023 venituri din vânzări de 40 mld. lei, faţă de 55 mld. lei din anul 2022, în timp ce profitul net estimat de companie este de 3,9 mld. lei, faţă de cel istoric de 10 mld. lei realizat anul trecut. Estimările apar în bugetul de venituri şi cheltuieli publicat pe site-ul companiei la secţiunea AGA.

“Veniturile din vânzări vor fi semnificativ sub nivelul din 2022 pentru toate segmentele de business în contextulscăderii volumelor de vânzări şi a reducerii preţurilor de piaţă. Se aşteaptă ca rezultatul din exploatareîn 2023 să scadă semnificativ în principal, ca urmare a reducerii veniturilor din vânzări. Se estimează că rezultatul financiar net se va îmbunătăţi rezultând un câştig de 79 mil lei în 2023 comparativ cu (64) mil lei în 2022. Concentrarea continuă pe investiţii, în principal pentrucrearea de oportunitaţi de creştere pentru viitor, proces ceare ca efect creşterea nivelului mijloacelor fixe. Capitalurile proprii vor continua să crească ca urmare a unui profit net superior chiar şi în condiţiile propunerii de creştere a dividendelor de plată”.

Compania şi-a bugetat investiţii de 6,8 mld. lei în 2023, faţă de 3,3 mld. lei în anul precedent.

“E&P: forarea a aprox. 55 sonde şi sidetrack-uri şi realizarea a aprox. 450 lucrări de intervenţii capitalizate la sonde, mai mult focus pe proiectele tip IOR/ EOR**, precum şi continuarea investiţiilor în modernizarea facilităţilor curente, asigurarea siguranţei operaţiunilor şi conformităţii offshore”.

Cât despre producţie, Petrom o vede în scădere cu 8,5% pe cea de hidrocarburi şi cu 12% pe cea de gaze naturale pe segmentul de explorare şi producţie.

“În România, producţia zilnică de hidrocarburi este bugetată să se situeze la 109,0 kboe/d, această scădere reflectând în principal declinul natural; posibilele iniţiative de optimizare a portofoliului sunt estimate la circa 10 mii bep/ zi”.

Vânzările de gaze naturale se estimează că vors cădea cu 14,1% faţă de 2022, ca urmare a reducerii producţiei proprii şi a cantităţilor tranzacţionate. Producţia netă de energie se aşteaptă să scadă cu 3,5% comparativ cu 2022, în contextul unei revizii planificate a centralei electrice de la Brazi de o durată mai mare.

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României.

Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile. Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic. Compania a menţionat că, în total, a plătit anul trecut taxe de circa 20 mld. lei către statul român, inclusiv dividende, adică dublu faţă de profitul net.

Compania este controlată în proporţie de 52% de austriecii de la OMV. Statul român are 20,7%, iar fondurile de pensii circa 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO