Burse - Fonduri mutuale

Petrom si ExxonMobil cauta zacaminte noi de petrol in platforma romaneasca a Marii Negre

Petrom si ExxonMobil cauta zacaminte noi de petrol in platforma romaneasca a Marii Negre
03.12.2008, 19:27 139

Petrom (SNP) si ExxonMobil Explorare si Productie Romania Ltd, o sucursala a grupului american ExxonMobil, au semnat o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi al zonei de mare adanca din perimetrul Neptun, de pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti.

Perimetrul Neptun cuprinde o arie de aproximativ 9.900 de kilometri patrati, in zone cu adancime a apei marii cuprinsa intre 50 metri si 1.700 metri, iar lucrarile de explorare in comun vor fi directionate spre zona cu ape adanci a suprafetei vizate, urmand ca in cursul anului 2009 sa fie efectuata o achizitie seismica 3D de mari dimensiuni.
Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare care va include achizitia seismica si studiile geologice efectuate in zona de mare adanca, in timp ce ExxonMobil va finanta cea mai mare parte a lucrarilor si va furniza expertiza in procesul de evaluare a datelor seismice nou achizitionate.
"Colaborarea cu ExxonMobil constituie un pas important pentru Petrom in ceea ce priveste explorarea potentialului de hidrocarburi al Marii Negre. Potentialul zonelor de apa adanca nu a fost inca explorat in zona romaneasca a Marii Negre si foarte putin explorat in alte zone ale Marii Negre", a declarat Johann Pleinninger, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie.
"Este o practica internationala ca explorarea / extractia de hidrocaburi in off shore de mare adancime sa se faca prin astfel de asocieri. Exxon este recunoscuta pentru experienta in explorarea zonelor de mare adanca in intreaga lume si au dezvoltat o serie de tehnologii. In cazul unei descoperiri, cele doua companii vor avea drepturi egale in ceea ce priveste exploatarea zacamantului", au precizat reprezentantii Petrom.
Petrom aloca in fiecare an sume importante pentru activitatea de explorare, cu scopul de a identifica noi zacaminte petrolifere.
In primele noua luni ale anului, investitiile Petrom in explorare s-au ridicat la 352 mil. lei (aproape 100 mil. euro), reprezentand 10% din totalul investitiilor realizate de companie pe segmentul de explorare si productie, care s-au ridicat la 3,53 mld. lei (aproape 1 mld. euro).
Unul dintre principalii furnizori de servicii de prospectiuni seismice 2D si 3D pentru Petrom este Prospectiuni Bucuresti (PRSN), companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender.
Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre in zonele cu adancimi mai mici ale apei marii a fost demarata inca din anul 1969, prin efectuare primelor achizitii seismice.
Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar productia a inceput in 1986. In prezent, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 kilometri patrati.
Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, patru zacaminte comerciale (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe si Pescarus), un al cincilea zacamant (Delta) aflandu-se in stadiul de dezvoltare.
Productia actuala atinge aproape 31.000 baril echivalent petrol/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din productia Petrom din Romania.
In primele noua luni ale anului, productia zilnica a Petrom s-a ridicat la circa 189.400 de barili echivalent titei pe zi, in scadere cu 2% fata de productia din perioada similara a anului trecut, de circa 193.000 de barili pe zi.
Petrom a raportat dupa primele noua luni un profit net de 2,29 miliarde de lei (629 milioane de euro), cu 48% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri s-a majorat cu 50%, la 13 mld. lei (3,57 miliarde de euro).
Petrom este controlat in proportie de 50,1% de catre grupul austriac OMV, care a preluat pachetul majoritar de actiuni in 2004. AVAS si Fondul Proprietatea mai detin cate 20% din companie.
Actiunile Petrom se tranzactionau ieri la pretul de 0,18 lei, capitalizarea companiei fiind de 2,68 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO