Burse - Fonduri mutuale

Petromidia mai pierde 25 mil. euro din auditarea rezultatelor

22.04.2008, 18:43 17

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), principala companie a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inregistrat anul trecut o pierdere de 94,1 de milioane de euro (314,3 milioane de lei), potrivit situatiilor financiare neconsolidate ale companiei auditate de Deloitte.
Comparativ cu rezultatul neauditat prezentat de companie la sfarsitul lunii martie, RRC a mai pierdut inca 83,7 milioane de lei (25 milioane de euro calculati la cursului lei/euro din 2007). Cifra de afaceri pentru 2007 a ramas neschimbata si in documentele auditate inregistrand un nivel de 5,4 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro). Rezultatele raportate de companie la sfarsitul anului au adancit cu 80,3 milioane de euro pierderea raportata de companie in 2006.
Printre factorii care au dus la aceste rezultate se numara cresterea costurilor de achizitie a materiei prime, a titeiului, cu pana la 74%, ceea ce a avut un impact negativ asupra rezultatului din exploatare, precum si majorarea semnificativa a cheltuielilor financiare care au depasit de aproximativ opt ori valoarea bugetata pentru 2007. Principala cauza a majorarii acestor cheltuieli au fost dobanzile suplimentare platite de companie la creditele luate de la banci pentru a sustine achizitia de titei al carui pret a explodat anul trecut.
"Pierderea sa datoreaza in principal trendului descendent al marjei brute, cu aproximativ 5,14% mai putin decat in 2006, si a inregistrarii de cheltuieli financiare cu mult peste prevederea din buget, de aproximativ 7,8 mai mare", se arata in documente.
La nivel consolidat, potrivit documentelor auditate, pierderile companiei se ridica la 285 de milioane de lei (85,3 milioane de euro), in crestere fata de rezultatele neauditate, care indicau pierderi de 219,8 milioane de lei (65,8 milioane de euro).
Pierderea inregistrata la nivel consolidat este de peste cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul inregistrat in 2006. Cifra de afaceri consolidata a ajuns la o valoare de 6,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro). In rezultatele consolidate sunt cuprinse atat rezultatele diviziei de rafinare, cat si cele ale segmentelor de petrochimie si de distributie a carburantilor.
Capitalizarea RRC avea ieri o valoare de 354,4 de milioane de euro, compania inregistrand o scadere a valorii pe Bursa de aproximativ 60% fata de maximul atins dupa anuntul tranzactiei cu KazMunaiGaz, cand valoarea companiei depasea 850 de milioane de euro.
In vara anului trecut, Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol a anuntat vanzarea a 75% din actiunile grupului catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz intr-o tranzactie evaluata la 2,7 miliarde de dolari pornind de la valoarea de 3,6 miliarde de dolari atribuita intregului grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO