Burse - Fonduri mutuale

Piaţa bursieră de la Varşovia versus cea de la Bucureşti: polonezii au de cinci ori mai mulţi jucători listaţi şi de două ori mai scumpi

Piaţa bursieră de la Varşovia versus cea de la...

Autor: Dan Grigore Ivan

11.11.2016, 00:05 295

Pe piaţa de capital de la Varşovia sunt listate 383 de companii cu capitalizare cumulată de 230 miliarde de euro, adică o pondere de 38% din Produsul Intern Brut al Poloniei. Spre comparaţie, la Bucureşti 85 de com­panii joacă pe un teren cu 30 mld. euro capitalizare, adică 18% din în­treg stadionul economic al Româ­niei. 

Pe lângă faptul că jucătorii polonezi listaţi sunt mult mai numeroşi decât cei din România, ei au şi o valoare de piaţă medie dublă, de 600 mil. euro. De asemenea, valoarea de piaţă a celor 20 de companii poloneze care formează indicele WIG 20, de referinţă pentru Bursa de la Varşovia, este de 68 mld euro, aproximativ o treime din întreaga piaţa de capital. Cele 10 companii din compoziţia indicelui românesc BET însumează 59 mld. lei (13 miliarde euro) capitalizare, adică 42% din totalul bursei româneşti. Indicele WIG 20 de la Varşovia s-a depreciat de la începutul anului cu 1,9%, în timp ce indicele BET a scăzut cu 2,2%.

În ultimele 12 luni, dintre componentele WIG 20 cea mai abruptă scădere a fost înregistrată de producătorul şi distribuitorul de energie electrică Energa (ENG: WSE), ale cărui acţiuni au coborât în această perioadă cu 50%, după ce profitul companiei a scăzut cu 15% în 2015. Cea mai mare apreciere a fost înregistrată de producătorul de încălţăminte CCC (CCC: WSE), ale cărui titluri afişează un avans de 33% din noiembrie 2015. În ultimul an, zlotul polonez s-a apreciat cu  cu 1,69% faţă de euro, iar leul cu 1,1%.

Indicele Stoxx Eastern Europe 50, care urmăreşte evoluţia celor mai mari 50 de companii din Europa de Est, are în componenţa sa zece socie­tăţi din Polonia şi una din Ro­mâ­nia (Banca Transilvania). În acest an, indicele s-a apreciat cu 16,48%, iar în ulti­mile 12 luni avansul este de 3,43%. 

Cele mai mari cinci companii poloneze de pe piaţa de capital de la Varaşovia activează în sectorul energetic, în timp ce la Bucureşti, pe primele cinci trepte ale clasamentului sunt prezente două companii din acelaşi sector (Petrom, Romgaz) şi trei din domeniul financiar (Fondul Proprietatea, Banca Transilvania şi BRD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO