Burse - Fonduri mutuale

Piaţa criptomonedelor s-a prăbuşit cu peste 26 miliarde dolari în ultimele 24 de ore

Piaţa criptomonedelor s-a prăbuşit cu peste 26...

Autor: Alex Ciutacu

09.03.2020, 12:01 1248

Capitalizarea totală a pieţei criptomonedelor a scăzut cu peste 26 de miliarde de dolari în ultimele 24 de ore, în contextul în care scăderea masivă a preţului ţiţeiului a declanşat vânzări masive.

Luni la 8.00 – ora României – cotaţiile platformei Coinmarketcap.com arătau o scădere de peste 26 miliarde dolari în piaţă.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă în funcţie de valoare, a scăzut cu 10% în 24 de ore.

Vânzările masive din piaţa criptomonedelor vin după ce preţul barilului de petrol Brent – eşalonul cotaţiei interanţionale – a scăzut cu 30% la 31,02 dolari per baril, cel mai redus nivel din februarie 2016.

De ce a declanşat Arabia Saudită războiul preţurilor

Arabia Saudită a încercat să convingă cartelul OPEC şi Rusia să reducă producţia pentru a stimula preţul barilului de petrol în faţa epidemiei de coronavirus care a perturbat activitatea economică globală.

Însă atunci când Rusia a încercat să blocheze planul, Regatul Saudit a schimbat strategia în faţa aliaţilor de la Moscova cu care a încercat să colaboreze în ultimii 4 ani.

Riyadh-ul a răspuns prin creşterea producţiei şi printr-o reducere masivă a preţurilor. Analiştii susţin că aceasta a fost o încercare de a pedepsi Rusia pentru că a abandonat înţelegerea OPEC Ă Aliaţii.

Mai mult, Arabia Saudită ar fi încercat să îşi întărească poziţia actuală drept cel mai mare exportator de petrol din lume, consideră analiştii.

Mutarea demonstrează că Riyadh-ul este dispus să intre în conflict economic cu Rusia şi cu ceilalţi producători.

„A fost un consens în OPEC să reducă producţia. Rusia nu a fost de acord şi a spus că de la 1 aprilie fiecare poate face ce vrea. De aceea, saudiţii îşi exercită acest drept”, spune pentru FT o sursă familiară cu politicile saudiţilor.

Analiştii au pus la îndoială înţelepciunea deciziei Arabiei Saudite. Economia ţării nu este imună la prăbuşirea preţurilor, chiar dacă îi va aduce cotă de piaţă de la competitori.

Însă sub conducerea Prinţului Mohammed bin Salman, Regatul Saudit şi-a câştigat reputaţia de stat impredictibill care face mutări riscante.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO