Burse - Fonduri mutuale

Piaţa de capital continuă să crească accelerat în primele 8 luni: indicele BET-TR, care include şi dividendele, a avut un avans de 36% în acest an

Piaţa de capital continuă să crească accelerat în...

Autor: Roxana Rosu

24.09.2019, 10:40 404

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) şi-a continuat creşterea în primele opt luni ale anului si a înregistrat avansuri de două cifre la nivelul tuturor indicilor, valoarea totală de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni fiind de 1,46 miliarde de euro.

Indicele BET, care include cele mai tranzactionate 16 companii cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 25% in primele 8 luni ale acestui an, iar BET-TR, care include şi dividendele, a avut un avans de 36%. Evoluţia pieţei a fost susţinută puternic de dividende şi de rezultatele pe care companiile listate le-au prezentat investitorilor.

„Evoluţia pieţei de capital confirmă fundamentele atractive ale acesteia. Aşadar nu este o intâmplare că suntem aici, este doar o reconfirmare că există baze solide de creştere. Dincolo de perfomanţa pieţei, este important ca investitorii să fie conectaţi şi la planurile pe care le avem pentru dezvoltarea acesteia pentru că urmează să anunţăm noi etape concrete care să ducă în această direcţie,” a declarat Adrian Tanase, director general al Bursei de Valori.

După primele opt luni din 2019, valoarea de piaţă a companiilor româneşti era de 21,8 miliarde euro, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 34,6 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din august.

„România a demonstrat, in repetate randuri, că este o piaţă care s-a maturizat şi că poate reveni la ritmuri accelerate de creştere chiar şi după perioade de stres generate de perioade de volatilitate ridicată. Mai mult, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a avut performanţe anuale pozitive în echivalent lei în fiecare an de la lansare şi până acum, lucru greu de egalat,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Pe 26 septembrie,  agenţia de evaluare britanică FTSE Russell va anunţa decizia cu privire la includerea sau nu a BVB în categoria pieţelor emergente. Printre mizele promovării bursei de la Bucureşti din piaţă de frontieră într-una emergentă sunt intrarea acesteia pe radarul unor investitori cu active de 1.700 de miliarde de dolari, de 128 de ori mai mare faţă de fondurile care se con­centrează pe pieţele de frontieră, un grad ridicat de vizibilitate, dar şi condiţii de finanţare mai bune pentru emitenţi.

Totodată, mai spun analiştii, promovarea ar putea contribui la reevaluarea acţiunilor de la bursă, astfel încât preţul de piaţă să fie cât mai apropiat de valoarea fundamentală. În prezent, bursa locală este a doua cea mai ieftină din Uniunea Europeană, după Spania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO