Burse - Fonduri mutuale

Piaţa începe să se confrunte în 2019 cu toate lucrurile rele de care se temea anul trecut şi nimeni nu mai poate fugi de urs

Piaţa începe să se confrunte în 2019 cu toate...

Autor: Alex Ciutacu

06.01.2019, 15:46 1243

Dintr-odată, fundamentele pieţelor de capital nu mai par atât de solide pe cât erau la sfârşitul anului trecut, notează Bloomberg.

Marile lovituri au început cu Apple, care îşi ratează ţinta de venituri cu 5 miliarde de dolari, ceea ce a dus la o prăbuşire a acţiunilor companiei cu circa 30% în ultimele trei luni.

În prezent, indicatorii care anunţă cele mai mari temeri ale pieţelor continuă să se deterioreze. Spre exemplu, activitatea de producţie din SUA a scăzut la minimul ultimilor doi ani şi a ratat toate estimările economiştilor.

Ce se întâmplă? Constant, în T4 2018, când S&P s-a prăbulit cu 19,8% până în pragul zonei de bear market, investitorii au auzit acelaşi refren: nu vă panicaţi, economia şi bilanţurile corporaţiilor arată bine, sunt puternice.

Joi dimineaţă, 3 ianuarie, încrederea în acest refren a primit o lovitură grea: indicele industrial Dow Jones a scăzut cu 600 de puncte, adică 2,6%, în timp hemoragia indicelui Nasdaq 100 s-a extins spre 3%.

„Când piaţa face o mişcare mare, în sus sau în jos, îţi transmite practic lucruri pozitive sau negative legat de evoluţiile viitoare. Aceste scăderi extreme ne arată că mai este loc de scădere”, spune Alec Young, managing director la nivel global înn cadrul FTSE Russell.

Toate ştirile negative din ultimele două săptămâni au oprit brusc ceea ce a reprezentat cel mai bun parcurs de 5 zile consecutive al pieţei de capital din 2011 până în prezent  - o creştere în cadrul căreia indicele S&P 500 a crescut cu 7,2%.

Această creştere survenise iniţial drept răspuns la anxietatea care a cuprins pieţele înainte de Crăciun şi le-a aruncat în pragul zonei de bear market.

Săptămâna trecută, pe fondul unui nou val de ştiri negative care relatează date economice sub aşteptări şi perspective mai slabe pentru economia americană, declinul a început iarăşi.

Astfel, specialiştii americani se împart acum în două tabere: cei care susţin că T4 dovedeşte începutul unui bear market condus de tarifele comerciale, politicile Fed şi evaluări nerealiste ale companiilor şi cei care au încredere în piaţa de capital şi susţin că aceasta îşi va reveni chiar înspre zona de bull market.

Specialiştii care pariază pe o revenire spectaculoasă a economiei se bazează pe estimările de creştere a economiei americane, de 2,6% pentru anul acesta, şi de estimările pentru câştigurile corporate, de la care se aşteaptă o creştere de 8,3%.

„Piaţa intră în recesiune indiferent ce se va întâmpla”, spune Jeff Carbone, managing partner al Cornerstone Wealth. „Acum, până unde se va duce această recesiune şi până când? Această istorie nu a fost scrisă încă”.

Pentru prima dată în timpul mandatului lui Donald Trump, atât statisticile economice cât şi indicatorii ce măsoară sentimentul din piaţă ratează aşteptările analiştilor.

 

Declinul unor indicatori precum consumul, locurile de muncă, producţia sau construcţiile, se revarsă imediat asupra Wall Street-ului.

 

Asta s-a întâmplat joi, 3 ianuarie, când Apple a anunţat că va rata estimările de profit, aruncând o mare umbră de îndoială asupra întregii economii, de la consum, la producţie, la furnizori, până la retailerii de electronice şi la cum vor fi loviţi angajaţii lor şi implicit economia, dacă un gigant ca Apple vinde mai puţin.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO