Burse - Fonduri mutuale

Piaţa IPO-urilor din SUA se pregăteşte să încheie cel mai slab prim trimestru din ultimii şase ani. În primele trei luni ale anului avut loc doar 18 oferte care au strâns 2,1 mld. dolari

În perioada ianuarie-martie 2022, majoritatea operaţiunilor s-au încadrat la categoria „microcap”

În perioada ianuarie-martie 2022, majoritatea operaţiunilor s-au încadrat la categoria „microcap”

Autor: Eduard Ivanovici

31.03.2022, 15:26 77
  • Scădere de 25% pe un indice care monitorizează industria IPO-urilor
 

În Statele Unite, piaţa ofertelor publice iniţiale (IPO) a înregistrat cel mai slab prim trimestru din ultimii şase ani, mai exact doar 18 IPO-uri care au strâns împreună 2,1 miliarde de dolari, potrivit Yahoo Finance.

Veniturile în cădere liberă de la sfârşitul lui 2021 au oprit boom-ul de care s-au bucurat IPO-urile şi, cuplate cu escaladarea războiului din Europa, au generat un trend descendent, spune furnizorul de date Renaissance Capital.

În primele trei luni ale anului au fost efectuate doar şapte IPO-uri care au strâns peste 50 de milioane de dolari de fiecare. Oferta companiei de private equity TPG, în valoare de un miliard de dolari, a reprezentat aproape jumătate din totalul banilor strânşi. TPG a debutat pe bursă în luna ianuarie, la 30 de ani de la lansare.

Majoritatea operaţiunilor întreprinse în T1/2022 s-au încadrat la categoria „microcap”. Astfel, media ofertelor a ajuns la 27 de milioane de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

IPO-urile au oferit creşteri medii de 33%, alimentate de dinamici puternice în prima zi de tranzacţionare în cazul emitenţilor cu un grad ridicat de volatilitate şi evoluţii decente în ceea ce priveşte emitenţii mai mari, adaugă Renaissance, conform Fortune.

Indicele pentru IPO-uri creat de Renaissance a avut cel mai slab trimestru din 2011, un declin de 25%, cu mult sub pierderea suferită de S&P 500. Piaţa SPAC-urilor (special purpose acquisition company) şi-a pierdut, de asemenea, din avânt, înregistrând o scădere de aproape 70% faţă de T4/2021.

Astfel, Renaissance crede că perspectivele pentru T2/2022 sunt „neclare”, iar investitorii trebuie să îşi recupereze apetitul pentru risc înainte ca activităţile să îşi reia cursul normal.

La sfârşitul anului trecut, Bloomberg scria că investitorii în IPO-uri au fost cei mai mari pierzători din 2021. În decembrie, jumătate din primii 10 perdanţi incluşi în indicele paneuropean Stoxx 600 au debutat pe bursă într-un interval de 15 luni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO