Burse - Fonduri mutuale

Ce are piaţa locală de capital şi nu are cea bulgară? Manyu Moravenov, şeful Bursei de la Sofia: Dispuneţi de o platformă foarte bună pentru titluri de stat, urmărim cu interes programul Fidelis. Beneficiaţi şi de prezenţa marilor companii de stat

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2024, ediţia a III-a

Ce are piaţa locală de capital şi nu are cea bulgară?...

Autor: Eduard Ivanovici

19.09.2024, 12:25 160

Manyu Moravenov, CEO-ul  Bursei de Valori de la Sofia, spune că, prin comparaţie cu piaţa bulgară de capital, cea românească beneficiază de listarea constantă a titlurilor de stat prin intermediul programului Fidelis, demarat în vara lui 2020, cât şi de listarea marilor companii de stat, precum cea realizată de producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (simbol bursier H2O), după una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale la nivel global din 2023.

„Ce are Bursa de Valori Bucureşti şi nu are Bursa bulgară? În primul rând, aveţi o infrastructură foarte bine dezvoltată pentru obligaţiunile guvernamentale. Urmărim cu interes programul de Fidelis şi încercăm să facilităm tranzacţionarea unor produse similare în Bulgaria. Din păcate, din cauza îndelungatei crize politice, este foarte greu să organizăm aşa ceva”, explică CEO-ul.

El a fost prezent la ediţia a treia a conferinţei ZF Piaţa de capital, organizată astăzi, la hotelul Marriott din Bucureşti. La eveniment mai participă administratori de fonduri mutuale, reprezentanţi ai fondurilor de pensii, societăţilor de brokeraj şi companiilor listate la BVB, cât şi alţi participanţi la piaţa de capital din România.

„De asemenea, în România se listează mari întreprinderi (de stat – n.r.), iar aici suntem cu mulţi ani în spatele vostru. Sunt companii de stat foarte interesante, care ar putea fi parţial privatizate prin intermediul Bursei de Valori. S-a dovedit deja că aceasta este una dintre principalele atracţii la care se uită investitorii internaţionali”, adaugă Manyu Moravenov.

 

Ce a mai declarat şeful Bursei bulgare:

 
  • Dacă ne uităm pe statistici, aş spune că piaţa întreprinderilor mici şi mijlocii a Bursei noastre se dezvoltă foarte bine, am avut opt oferte publice iniţiale în ultimii trei ani şi jumătate. De asemenea, ceva ce s-a îmbunătăţit în ultimii ani pe Bursa bulgară, care lipseşte Bursei de la Bucureşti, este opţiunea de a tranzacţiona blue chip-uri globale. Segmentul internaţional ne asigură circa 15% din rulaj.
 
  • Avem probleme cu lichiditatea, mai ales dacă ne comparăm cu Bursa de Valori Bucureşti, care se s-a dezvoltat foarte bine în ultimii zece ani. Rulajul (mediu zilnic – n.r.) al acţiunilor este de aproximativ 2 milioane de euro, neincluzând aici obligaţiunile.