Burse - Fonduri mutuale

Piaţa principală a Bursei a pierdut 29,4 miliarde lei din capitalizare în 2022

Piaţa principală a Bursei a pierdut 29,4 miliarde lei...

Autor: Tibi Oprea

24.06.2022, 07:00 352

♦ Şi lichiditatea a scăzut de la începutul anului.

Capitalizarea pieţei regle­men­tate a Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu circa 29,4 mld. lei de la începutul acestui an, la aproape 200 mld. lei, în contextul în care conflictul militar din est şi condiţiile macro­economice tot mai aspre au adus temeri în rândul investitorilor şi scăderi ale pieţei în patru din cele şase luni, potrivit calcu­lelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Astfel, dacă în luna ianuarie piaţa principală creştea cu 7,2 miliarde de lei (3,14%), la un maxim istoric de 236,3 mld. lei, luna februarie, care a fost marcată de începutul răz­bo­iului şi de un nivel al tranzacţiilor istoric, a de­ter­minat o scădere cu 25 mld. lei (10,6%), la 211,3 mld. lei. De altfel, bursa locală nu a făcut notă discordantă faţă de evoluţia altor burse europene, unde au avut loc cele mai mari vânzări din istorie într-o perioadă de câteva zile. După acest declin, luna martie a venit cu o recuperare uşoară, respectiv o creş­te­re cu 3,3 mld. lei (1,56%) a capita­lizării pieţei principale, în timp ce în aprilie, mai şi iunie, aceasta a scăzut cu 6,5 mld. lei (3%), cu 4,4 mld. lei (2,1%), respectiv cu 4 mld. lei (2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO