Burse - Fonduri mutuale

Piaţa reglementată a bursei de la Bucureşti va avea din 5 ianuarie două categorii, Premium şi Standard

Piaţa reglementată a bursei de la Bucureşti va avea...

Autor: Ioana Tudor

23.12.2014, 17:47 1187

Bursa de la Bucureşti (BVB) va înlocui începând cu 5 ianuarie categoriile I, II şi III ale pieţei reglementate cu categoriile Premium şi Standard, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat propunerile de modificare a reglementărilor BVB.

Această nouă segmentare a pieţei reglementate face parte dintr-un pachet de măsuri adoptate de BVB care vizează creşterea vizibilităţii emitenţilor, a lichidităţii şi eficienţei pieţei, potrivit unui comunicat al bursei.

Pentru a fi selectate în vederea unei analize pentru includerea în categoria Premium, companiile trebuie să îndeplinească una din două condiţii, respectiv acţiunile să fie printre cele mai lichide 25 de titluri, după coeficientul de lichiditate, sau media capitalizării free-floatului (procentul acţiunilor distribuite public) pe ultimele trei luni să depăşească valoarea de 40 milioane de euro.

BVB va putea promova în categoria Premium şi emitenţii cu un coeficient de lichiditate de până la 0,0002 dacă vor încheia un contract cu un market maker, care va susţine lichiditatea acţiunilor. Îndeplinirea criteriilor nu conduce automat la promovarea unui emitent în categoria Premium, potrivit BVB.

“Noua segmentare va contribui, alături de celelalte schimbări implementate în 2014, la o mai bună identificare a acţiunilor tranzacţionate pe piaţa principală a BVB. Este un pas bun pentru companii şi pentru investitori. De asemenea, oferă o imagine mai bună a pieţei pentru toţi cei interesaţi şi, totodată, conţine o serie de instrumente, care vizează o calitate superioară a relaţiilor cu investitorii”, a afirmat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Până acum, pentru includerea în actuala Categorie I a bursei, unde sunt Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) şi OMV Petrom (SNP), o companie trebuia să aibă un free-float de 25%, capitaluri proprii de 30 milioane de euro, profit net în ultimii doi ani de activitate, iar acţiunile trebuia să fie dispersate între două mii de acţionari. Pentru includerea în categoriile a II-a şi a III-a cerinţele erau: capitaluri proprii în ultimul exerciţiu financiar de cel puţin echivalentul în lei a 2 milioane de euro, respectiv 1 milion de euro, şi un free-float mai mare de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO