Burse - Fonduri mutuale

Pierderi masive vineri la Bursa de la Bucureşti: minus 5% pentru BET. TeraPlast, Sphera minus 9%, Banca Transilvania minus 7%, adică minus 1 mld. lei, MedLife minus 6%. “Arată cam a capitulare astăzi. Să sperăm că este cea finală”

Pierderi masive vineri la Bursa de la Bucureşti: minus...

Autor: Liviu Popescu

04.03.2022, 11:44 4811

Cu 5% scadea indicele principal BET în primele 90 de minute ale şedinţei de tranzacţionare de vineri, într-un climat extrem de tensionat şi dominat de vânzători, după ce au apărut informaţii potrivit cărora bombardamentele ruseşti au provocat un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ceea ce ridică temerile privind un dezastru nuclear fără precedent. 

Oficialii ucraineni au declarat ulterior că incendiul, într-o clădire de instruire a instalaţiei, a fost stins, însă investitorii de pe pieţele de capital reacţionează extrem de negativ.

Şi în Europa scăderile sunt accentuate: minus 2,7% pentru FTSE, minus 3% pentru DAX, minus 4% pentru Milano, minus 2,5% pentru STOXX600. Peste ocean, contractele futures au minus 0,7%, indicând aşadar o scădere pe roşu pentru cea mai mare piaţa de capital din lume.

La Bucureşti, TeraPlast şi Sphera scad cu 9%,  Banca Transilvania – cea mai mare bancă a României – pierde 7%, adică circa 1 mld. lei, MedLife are minus 6%. “Arată cam a capitulare astăzi. Să sperăm că este cea finală”, spune un analist pentru ZF. Bursa pierde astfel 2,4 mld. euro.

Activitate intensă de tranzacţionare este şi pe segmentul de obligaţiuni.

23,3 milioane de lei (4,6 mil. euro) din finanţarea de 48 de milioane de euro (AUT26E) pe care compania de servicii de mobilitate Autonom a adus-o la Bursa de la Bucureşti în decembrie 2021 şi care are scadenţa pe 23 noiembrie 2026 a schimbat vineri investitorii la un preţ în scădere cu 7% la 93%.

Şi nu doar pe finanţarea Autonom se înregistrează schimburi mari vineri, ci şi pe cea a BT Leasing, respectiv tranzacţii de 25 milioane de lei (5 mil. euro), adică un sfert din emisiunea listată în decembrie 2019 şi care are scadenţa în decembrie 2024. Preţul de tranzacţie a fost în scădere cu 4,7% la 95,4%, potrivit datelor BVB, care arată o singură tranzacţie în dreptul fiecări finanţări, fiind probabil vorba de acelaşi vânzător.

“Sunt vânzări panicarde”, spune un broker consultat de ZF. “Vând cei care la nivel psihologic nu-şi asumă pierderile din portofoliu.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO