Burse - Fonduri mutuale

Pieţele au resimţit din plin şocul atacului iranian asupra forţelor americane

Pieţele au resimţit din plin şocul atacului iranian...

Autor: Departamentul Economic

08.01.2020, 08:07 776

Pieţele financiare au resimţit şocul atacului iranian asupra forţelor americane din Irak, primele care au scăzut fiind bursele asiatice şi obligaţiunile trezoreriei americane,  în timp ce preţul petrolului a făcut un salt, investitorii temându-se de un conflict mai larg, relatează Reuters.

Rapoartele timpurii ale atacurilor au provocat o creştere bruscă a aversiunii faţă de risc pe fondul îngrijorărilor legate de răspunsul Statele Unite. Însă până la începtul amierzii acţiunile asiatice şi-au redus pierderile, yenul s-a stabilizat oarecum şi iar obligaţiunile din SUA şi-au temperat evoluţia.

„Pieţele pur şi simplu urăsc incertitudinea. Este un mesaj vechi, dar este în mod cert valabil în situaţia actuală”, a declarat James McGlew, directorul executiv al companiei de stocare a companiei Argonaut din Perth.

Indicele MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific a scăzut cu 0,5% la 04:45 GMT, de la o cădere maximă de peste 1%. Indicele CSI300 al acţiunilor blue-chip din China a fost cu 0,48% mai mic.

Nikkei din Japonia a scăzut cu 1,29%, în timp ce acţiunile australiene au scăzut de la o un maxim de 1% până la 0,18%.

Rob Carnell, economistul principal Asia-Pacific la ING Singapore, a declarat că o eventuală escaladare suplimentară a tensiunilor dintre Iran şi Statele Unite ar putea provoca o reacţie negativă prelungită pe piaţă.

Randamentul titlurilor Trezoreriei americane pe 10 ani s-a oprit la 1,7864%, în scădere faţă de închiderea de 1,825% de marţi, dar în creştere faţă de minimul sesiunii.

Euro a fost cu 0,04% mai slab, la 1,1147 dolari.

Pe pieţele de mărfuri, petrolul Brent a revenit la peste 70 dolari barilul, la cel mai înalt nivel de la jumătatea lunii septembrie, în primele ore de după atac. Petrolul s-a oprit cu un plus de 1,36%, la 69,20 dolari pe baril, în timp ce petrolul american a crescut cu 1,26%, la 63,49 dolari barilul.

De asemenea, aurul a scăzut sub un nivel psihologic cheie, pe măsură ce temerile iniţiale s-au calmat. Metalul preţios a crescut cu 1,16% pe piaţa spot, la 1.592,18 dolari pe uncie, dar în cursul tranzacţiilor a atins şi 1.600 dolari uncia.

Marţi, acţiunile de pe Wall Street au resimţit tensiunile SUA-Iran, în condiţiile în care Dow Jones a scăzut cu 0,42%, S&P 500 a pierdut 0,28%, iar indicele Nasdaq a scăzut cu 0,03%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO