Burse - Fonduri mutuale

Pieţele bursiere mondiale încheie o săptămână de foc. Ce va urma?

Pieţele bursiere mondiale încheie o săptămână de...

Autor: Dorin Oancea

28.10.2018, 09:18 890

Un amestec de rezultate dezamăgitoare ale companiilor, de mesaje pesimiste venite din partea liderilor politici şi analiştilor economici, de tensiuni comerciale şi de rapoarte economice mixte au dus pieţele bursiere mondiale într-o zonă de corecţie abruptă. Ce va fi în perioada următoare?

Vineri 26 octombrie indiceele S&P 500 a intrat în zona tehnică de coreţie, cu o scădere a valorii companiilor de 10%, secodat de indicele Nasdaq Composite, într-una dintre cele mai volatile săptămâni din acest an. Trezoreriile şi aurul au crescut, pe măsură ce investitorii au căutat refugiu

Pentru S&P 500 septembrie a fost o lună excelentă, în timp ce octombrie este pe cale să devină cea mai slabă lună din 2009, un an puternic afectat de criza economică şi financară mondială. Nasdaq a înregistrat o avalanţă de vânzări, după ce Amazon şi Alphabet au prezentat rezultate dezamăgitoare. Singura informaţie pozitivă a fost evoluţia economiei americane, cu ritm de creştere de 3,5% în trimestrul precedent, care nu a contat foarte mult în ansamblu.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 şi-a continuat scăderea, cea mai importantă depreciere lunară din ultimii trei ani, iar acţiunile asiatice se miscă deja pe o „bear” market, caracterizată de scăderi.

Cu totul, pieţele globale au pierdut 6.700 de miliarde de dolari de la finele lunii septembrie.

Întrebarea momentului este ce va fi în continuare? Se va declanşa criza pe care atât de mulţi analişti o tot prevestesc, sau pieţele îşi vor relua creşterea? O analiză a datelor de-a lungul istoriei arată că pieţele se calmează atunci când băncile centrale se isterizează, iar până acum nici Rezerva Federală americană, nici Banca Cetrală Europeană nu s-au atătat îngrijorate de evoluţiile burselor. Nu se ştie pe ce mizeaază bancherii, poate pe creşterea de consum din preajma Crăciunului, uitând că până la Crăciun este Halloween-ul rezultatelor Apple.

Un alt punct care poate afecta încrederea investitorilor este Brexit şi de incetitudinile pe care nici promisiunile Theresei May de a pune capăt austerităţii şi nici proiectul de buget pe care ministerul Finanţelor Philip Hammond îl va prezenta săptămâna viitoare nu sunt în măsură să le şteargă. De urmărit şi decizia Bank of England în privinţa ratelor dobânzilor de joi.

Zona euro va primi, săptămâna viitoare, un pachet important de date economice: evoluţia PIB în T3, sondajul privind sentimentul economic din cele 19 ţări, inflaţia, toate urmând să arate cât de afecată este economia europeană de conflictele comerciale şi evoluţia burselor.

Toate cele de mai sus sunt în măsură să inflenţeze bursele să să prefaţeze un an 2019 plin de temeri şi incertitudini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO