Burse - Fonduri mutuale

Pieţele de capital au explodat joi după victoria lui Trump: Bursa din Japonia a urcat cu peste 5%, în timp ce Australia a avut cea mai mare creştere din ultimii cinci ani

Pieţele de capital au explodat joi după victoria lui...

Autor: Ştefan Stan

10.11.2016, 09:47 2975

Acţiunile din Asia şi-au revenit după cea mai mare scădere de la Brexit, în timp ce acţiunile europene şi americane au crescut, odată discursul de victorie al lui Trump, scrie Bloomberg.

Indicele MSCI Asia Pacific a avansat cel mai mult din februarie, condus de câştigurile producătorilor de materii prime. Indicele S&P 500 a urcat după ce a variat puternic în sesiunea precedentă.

Indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 3,3% în Londra, după ce şi-a revenit după scăderea de 3,2% de miercuri. Indicele Topix a urcat cu peste 5%, după ce s-a prăbuşit cu 4,6% în sesiunea precedentă. Indicele Australiei a urcat cel mai mult din ultimii cinci ani, cu 3,34%.

BHP Billiton şi Rio Tinto Group au crescut cu peste 8% în Sydney, cele mai mari creşteri din ultimele nouă luni. În Hong Kong, Jiangxi Copper, al doilea cel mai mare producător din China, a crescut cu peste 12%.

”Este dificil să prezici o direcţie, şi nimeni nu ştie ce va face Trump”, a spus Hao Hong, strategy şef la Bocom International din Hong Kong. ”Pariurile sunt relative, şi includ proiecte de infrastructură, cheltuieli pe apărare sau renegocierea tratatelor comerciale”, a spus el.

Indicele dolarului calculat de Bloomberg a scăzut cu 0,2%, după ce a crescut cu 1,4% miercuri. Aceasta implică posibilitatea unei majorări a dobânzii de referinţă în decembrie, care după ce scăzuse sub 50% după Victoria lui Trump, a urcat la loc peste 80% după anunţul său privind planurile de cheltuieli, scrie Bloomberg.

”O preşedinţie a lui Trump va afecta dolarul, pentru că politicile economice sunt inflaţioniste, ceea ce va forţa FED să majoreze ratele într-un ritm mai rapid”, a spus Elias Haddad, strategy la Commonwealth Bank of Australia.

Yen-ul a avansat cu 0,4%, la 105,29 yeni/dolar, îndreptându-se spre cea mai mare creştere din ultima săptămână.

Peso-ul mexican a urcat cu 0,2%, după ce a scăzut miercuri cu cea mai mare valoare din ultimii 10 ani, pe motivul îngrijorărilor că politicile comerciale protecţioniste promovate de Trump vor afecta comerţul.

Yuan-ul a scăzut la minimul ultimilor şase ani, în condiţiile îngijorărilor că exporturile chineze vor suferi de asemenea. Trump a numit China un ”maestro” al manipulării valutare şi a ameninţat cu tarife de până la 45% pe importuri.

Cursul de schimb înaintea cursului oficial anunţat de BNR era în România de 4,5027/4,5078 lei/euro şi de 4,1184/4,1251 lei/dolar la ora 10:00. 

 Preţul petrolului a crescut cu 0,5%, la 45,49 dolari barilul în New York după ce datele arată o creştere a rezervelor SUA pentru a doua săptămână consecutiv.

Aurul a urcat cu 0,8%, după ce miercuri crescuse cu 4,8%, după ce alegerea lui Trump a crescut apetitul investitorilor pentru activele sigure. Totuşi, discursul temperat al noului preşedinte american a ajutat la redescoperirea apetitului pentru risc.

Cuprul a crescut cu 3,5% în Londra, în timp ce nichelul şi zincul au crescut cu peste 2%.

”Potenţialii stimuli fiscali din SUA şi datele pozitive din economia chineză lucrează în favoarea creşterii cuprului”, a spus Xiao Fu de la Bank of China International. ”Speculatorii se întorc în piaţă”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO