Burse - Fonduri mutuale

Pieţele de capital, în teritoriu negativ după publicarea datelor privind inflaţia americană, care ar putea genera o creştere agresivă a dobânzii de referinţă din SUA. Scăderi şi la Bucureşti

În SUA, indicele preţurilor de consum a ajuns în iunie la maximul ultimilor 40 de ani

În SUA, indicele preţurilor de consum a ajuns în iunie la maximul ultimilor 40 de ani

Autor: Eduard Ivanovici

14.07.2022, 13:27 2942

UPDATE ora 16:35: BET scade cu 0,8%, iar Stoxx 600 este pe minus cu 1,4%. Nasdaq Composite şi Dow Jones încep şedinţa de tranzacţionare de pe Wall Street cu declinuri de 1,4%, respectiv 1,7%. S&P 500 se depreciază cu 1,6%.

 

Acţiunile globale înregistrau scăderi în după-amiaza zilei de joi, 14 iulie, după ce nivelul ridicat al inflaţiei din Statele Unite a generat incertitudini în rândurile investitorilor şi a pregătit terenul pentru o creştere mai pronunţată a ratelor dobânzilor în principala economie a lumii.

Indicele preţurilor de consum din SUA (CPI) a crescut la 9,1% în iunie, maximul ultimelor patru decenii, şi a depăşit media estimărilor lansate de analişti, circa 8,8%, potrivit Business Insider.

Contractele futures pe S&P 500, Dow Jones Industrial Average şi Nasdaq Composite scădeau la ora publicării ştirii cu 1,1%, 1%, respectiv 0,9%, conform datelor MarketWatch.

Datele neaşteptate publicate miercuri sugerează că Rezerva Federală va efectua o majorare mai agresivă a dobânzii-cheie. În iunie, banca centrală americană a crescut ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pentru prima dată din 1994, într-un efort de controlare a preţurilor istorice de anul acesta.

„Majorarea cu 75 de puncte de bază la următoarea şedinţă Fed deja este inclusă total în preţuri, instituţia putând creştere ratele dobânzilor chiar şi cu 1%”, spune Mark Haefele, director de investiţii al băncii UBS.

În Europa, indicele Stoxx 600 scădea cu 0,8% la ora redactării ştirii, în timp ce FTSE MIB din Milano pierdea 1,9%, iar indicele spaniol IBEX 35 se deprecia cu 1,1%.. La Londra, FTSE 100 era pe minus cu 0,7%, iar BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, afişa o scădere de 0,05%, conform BVB.

Indicele global MSCI World Index suferea un declin de 0,4%

Miercuri, banca centrală din Canada a surprins investitorii după ce a majorat dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază. Recent, instituţia omonimă din Noua Zeelandă a crescut dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază.

„Decizia Canadei ar putea deschide uşa pentru o majorare mai agresivă din partea Fed, deşi nu este nici pe departe un lucru sigur”, spune Michael Hewson, analist în cadrul furnizorului de date CMC Markets.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO