Burse - Fonduri mutuale

Pieţele europene de capital încep pe minus şedinţa de tranzacţionare de astăzi, pe măsură ce investitorii interpretează nominalizarea lui Powell pentru şefia Fed şi numărul de cazuri de Covid. Indicele pan-european Stoxx 600, scădere de 1,5%

La ora publicării ştirii, cel mai mare declin din rândul principalelor cinci pieţe de capital de capital din Europa era înregistrat în Germania, unde DAX 30 scădea cu 1,25%

La ora publicării ştirii, cel mai mare declin din rândul principalelor cinci pieţe de capital de capital din Europa era înregistrat în Germania, unde DAX 30 scădea cu 1,25%

Autor: Eduard Ivanovici

23.11.2021, 11:51 447

Indicele Stoxx 600, care urmăreşte evoluţia a 600 de acţiuni europene din economii precum Austria, Belgia, Germania, Marea Britanie şi Norvegia, a scăzut cu 1,5% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, acţiunile tech suferind un declin de 2,9%, potrivit CNBC.

Toate sectoarele prezente în indice au înregistrat scăderi, mai puţin resursele de bază, cu un plus de 0,2%.

Atenţia pieţelor europene de capital se va îndrepta marţi asupra datelor PMI pentru zona euro, care vor descrie sănătatea economică a regiunii într-un moment marcat de creşterea numărului de cazuri de Covid-19 .

Datele PMI pentru Franţa şi Germania în luna noiembrie au fost mai puternice decât estimau analiştii, în timp ce întreruperile lanţurilor de aprovizionare au continuat să afecteze procesele de producţie din fabrici, alimentând de asemenea presiunile inflaţioniste.

Luni, ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a avertizat că „până la sfârşitul iernii, aproape toată lumea din Germania se va fi vaccinat, recuperat sau murit... Aceasta este realitatea”. Germania ia în considerare implementarea unor măsuri mai strice de combatere a coronavirusului, printre care se numără un lockdown parţial, aşa cum făcut vecinii din Ţările de Jos. Germania are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.

Totodată, participanţii la piaţă încearcă să digere anunţul conform căruia Joe Biden l-a nominalizat pe preşedintele Fed Jerome Powell pentru un al doilea mandat la cârma băncii centrale americane.

Unii analişti sunt de părere că decizia a fost luată pentru a ţine Rezerva Federală pe actuala traiectorie monetară, în contextul în care economia îşi revine în urma pandemiei şi încearcă să înfrunte ritmul accelerat al inflaţiei. Anterior, Biden era presat să numească un membru mai progresiv al Partidului Democrat şi să nu îi ofere funcţia republicanului Powell.

Pariurile potrivit cărora Rezerva Federală va majora ratele dobânzilor în 2022 au slăbit poziţiile activelor de risc.

La ora 11:45, indicele bursei franceze CAC 40 scădea cu 1,1%, în timp ce DAX 30 din Germania era pe minus cu 1,25%. FTSE MIB, indicele bursei din Milano, şi IBEX din Madrid, înregistrau scăderi de 1,2%, respectiv 1%. Indicele londonez FTSE 100 raporta un declin de 0,4%. La Bucureşti, indicele BET era pe minus cu 0,91%.

Ieri, indicii americani S&P 500 şi Nasdaq Composite au scăzut cu 0,32%, respectiv 1,26%. Dow Jones a crescut cu 0,05%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO