Burse - Fonduri mutuale

Pieţele financiare din Europa încep să scadă în urma sancţiunilor impuse Rusiei: Indicele paneuropean Stoxx se depreciază cu 1,7%, în timp ce companiile din industria de apărare înregistrează creşteri de până la 27% datorită anunţului Germaniei cu privire la cheltuielile militare

Indicele german DAX 30 este pe minus cu peste 11% de la începutul anului

Indicele german DAX 30 este pe minus cu peste 11% de la începutul anului

Autor: Eduard Ivanovici

28.02.2022, 11:27 312

Bursele europene au început săptămâna în teritorii negative, drept răspuns la seria de sancţiuni îndreptate către Moscova şi evoluţia conflictului armat ruso-ucrainean.

Indicele paneuropean Stoxx 600 scădea cu 1,7% la 11:20, ora României, în timp ce DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris înregistrau scăderi de 2,5%, respectiv 3%. La Londra, FTSE era pe minus cu 1,6%, iar indicele milanez FTSE MIB se deprecia cu 2,6%, potrivit MaketWatch.

În prima oră de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET afişa un declin de 1,7%, arată datele BVB.

WIG, indicele bursei din Varşovia, era pe plus cu 0,6%.

ING Group suferea un declin de 10% pe acţiuni la ora redactării ştirii. Totodată, băncile Deutsche Bank şi Societe Generale scădeau cu 8,1%, respectiv 9,5%, iar acţiunile Raiffeisen Bank International, cu expunere semnificativă pe Rusia, se depreciau cu 18%.

Gigantul energetic BP era pe minus cu 6,8%, după ce compania a anunţat ieri că va renunţa la o participaţie de aproape 20% la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Compania anglo-rusească, specializată în extragerea aurului, se prăbuşea cu 48,5%, iar Renault – afectată în condiţiile în care Rusia este a doua cea mai mare piaţă a companiei – afişa un declin de 9,3%.

Ieri, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat o creştere de 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare din acest an, urmând să se cheltuiască peste 2% din PIB-ul anual pentru apărare, obiectiv NATO pe care ţara nu a reuşit până acum să îl atingă. Astăzi, acţiunile producătorului german de vehicule de luptă blindate Rheinmetall sunt pe plus cu 27,2%, iar BAE Systems – cel mai mare producător european de armament – afişează o creştere de 14%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO