Burse - Fonduri mutuale

Pietele financiare se apropie din nou de vrie, episodul Lehman revine in memorie

Pietele financiare se apropie din nou de vrie, episodul Lehman revine in memorie
25.05.2010, 23:50 37

Bursa de la Bucuresti si leul sunt din nou sub presiune, dupa cefrica privind escaladarea problemelor financiare din Spania, dar sia tensiunilor militare din Peninsula Coreeana, a cuprinsinvestitorii internationali, care se tem de o noua recesiune lanivel mondial.

Deja analistii vorbesc despre o perioada care "seamana preamult" cu episodul caderii Lehman Brothers din octombrie 2008, candpietele financiare internationale au fost la un pas dedezintegrare, dupa ce injectiile masive de lichiditati din parteaBancii Centrale Europene si ale Fed nu au reusit sa opreascatendinta de scumpire a creditului. Acum bancile se suspecteazareciproc ca ar putea avea probleme de solvabilitate, din cauzadetinerilor de obligatiuni ale unor state care s-ar putea confruntacu probleme si nu isi mai imprumuta bani intre ele.

La Bucuresti, Bursa a inregistrat ieri pierderi de 10%,indicatorul BET, care reflecta evolutia celor mai lichide zecetitluri fiind acum sub nivelul de la inceputul anului si cu 27% maijos fata de maximele atinse la inceputul primaverii.

"Nu cred ca este vorba despre o zi doua de scaderi, ci putemvorbi de un trend descendent. Nu cred totusi ca vine sfarsitullumii, ci cred ca vedem mai degraba o amanare a perspectivelor deiesire din criza", spune Razvan Pasol, directorul IntercapitalInvest.

Pe piata valutara interbancara, euro a stagnat sub pragul de4,19 lei, insa dealerii spun ca stabilitatea a fost asigurata deinterventia indirecta a Bancii Nationale, care ar fi vandut valutaprin intermediul unei mari banci locale. "La noi BNR protejeazaleul, dar dobanzile se duc in sus ca urmare a vanzarilor devaluta", a comentat un dealer. Zlotul polonez a pierdut ieri 1,3%in fata euro, iar forintul maghiar aproape 1%.

De data aceasta, temerile investitorilor sunt legate deproblemele care au aparut in sistemul bancar spaniol - unde o bancaa fost nationalizata, iar alte patru obligate sa fuzioneze - sicare indica o raspandire a crizei financiare din Grecia la niveleuropean.

Chiar seful Fondului Monetar International, DominiqueStrauss-Kahn, a subliniat ca problema datoriilor publice din Europaa devenit principalul risc pentru revenirea economiei mondiale.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice, considera larandul sau ca problema datoriilor din Europa nu este discutata cusuficient curaj. "Este o problema a Europei care nu se discuta cucuraj. Aceasta este problema datoriilor tuturor tarilor, de laStatele Unite ale Americii la Anglia, zona euro si ceilalti. Este oproblema care poate sa izbucneasca in orice moment", a atentionatVladescu, subliniind ca Romania ar avea direct de suferit daca otara precum Italia, unul din principalii parteneri comerciali, s-arconfrunta cu o criza severa.

La temerile privind datoriile publice s-a adaugat ieri siescaladarea conflictului mocnit din Pensinsula Coreeana, dupa cepresa a raportat ca liderul nord-coreean a cerut armatei sa semobilizeze pentru lupta.

Bursele asiatice au scazut in sedinta de marti cu pana la 3%,iar bursele europene si mai apoi cele americane au preluattendinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO