Burse - Fonduri mutuale

Pieţele se tem că băncile centrale le vor sparge petrecerea

Pieţele se tem că băncile centrale le vor sparge...

Autor: Dan Grigore Ivan, Bogdan Cojocaru

13.09.2016, 00:07 2183

Pieţele financiare ale lumii au fost trezite brusc din toropeala vacanţei de vară de gândul că marile bănci centrale nu vor prelungi la nesfârşit programele de achiziţii de active prin care energizează artificial bursele şi stimulează economiile.

Şocul pornit de pe piaţa obligaţiunilor a lovit din plin bursele de acţiuni americane vineri şi pe cele europene ieri şi s-a propagat şi pe bursele de mărfuri. Creşterea bruscă a costurilor de finanţare ale guvernelor arată că investitorii se tem că băncile centrale au rămas şi fără muniţie şi fără idei în eforturile lor de a stimula economiile.

Turbulenţele din Europa s-au simţit şi la Bucureşti printr-o depreciere de 1,5% - cea mai mare de după votul pentru Brexit - a indicelui BET, referinţă a pieţei româneşti de capital. Scăderea de ieri a corespuns cu coborârea sub pragul de 7.000 de puncte a indicelui BET şi cu revenirea randamentului în teritoriul negativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO