Burse - Fonduri mutuale

Planurile lui Dumitru Tudor la noile investiţii - Vidraru şi Electroargeş

Planurile lui Dumitru Tudor la noile investiţii - Vidraru şi Electroargeş

Autor: Adrian Cojocar

11.10.2010, 23:15 589

Elmizează pe o revenire a economiei începând de anul viitor,încercând să se poziţioneze cât mai bine pentru a prinde noul valde creştere. "Trendul acesta care parcă încearcă să se formeze peBursă poate fi acel semnal care apare înainte ca economia să-şirevină. Un alt semnal pozitiv este cel al creşterii comenzilor dinindustrie cum s-a şi văzut de altfel în creşterea comenzilorElectroargeş, spune Dumitru Tudor, care are investiţii la Bursă decâteva zeci de milioane de lei.

"La Vidraru am găsit inclusiv facturi de la Las Vegas"

Tudor a plătit în acest an peste 10,4 mil. lei pentru a preluade la SIF Oltenia şi de la alţi investitori pachetul de control alVidraru Curtea de Argeş (VIRU), una dintre cele mai importantecompanii de închiriere a spaţiilor comerciale din Curtea de Argeşşi spune că vrea să revitalizeze activitatea firmei şi să-iîmbunătăţească profitabilitatea.

"Profitabilitatea societăţii era foarte scăzută. Gradul deocupare era în scădere şi doresc să îmbunătăţesc activitateacompaniei ca să fie profitabilă. S-a pus o nouă organigramă în careexistă un singur post de director. Se revine astfel la situaţia din2007 când activitatea era una intensă şi era un singur directorgeneral", spune Dumitru.

Gabriela Gheorghe, directorul general adjunct al Vidraru, şi-aprezentat de curând demisia, care a fost aprobată de Consiliul deAdministraţie.

Tudor vrea să se implice activ în managementul companiei, elpreluând recent funcţia de director general al firmei argeşene.Odată cu preluarea pachetului de control, Dumitru l-a înlăturat dinfuncţia de director general al Vidraru pe Alexandru Buzatu, fiuldirectorului economic de la SIF Oltenia (SIF5) Florian Buzatu,despre care spune că a gestionat fraudulos societatea.

"Domnul Buzatu şi-a pus fiul abuziv pe poziţia de directorgeneral, un tânăr care abia terminase facultatea, cu rezultatedezastruoase la controlul financiar. Din cauza abuzurilor luisocietatea a trebuit să plătească impozite de 116.000 de lei.Printre costurile societăţii se numărau şi facturi la Las Vegasdacă vă puteţi închipui", povesteşte Dumitru Tudor.

"Societatea a avut un consiliu de administraţie şi un contabilîn firmă, nu ştiu ce să zic. Acum când cumperi o societate, ocumperi şi cu bune şi cu rele", spune Florian Buzatu.

Adat Biofarm ca să cumpere Vidraru

Omul de afaceri a preluat în luna martie a acestui an pachetulde control reprezentând 49,96% din acţiunile Vidraru de la SIFOltenia (SIF5) în schimbul sumei de 7,2 mil. lei (1,5 mil. euro).Pe de altă parte, Tudor a vândut către SIF Oltenia un pachet de2,7% din acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti,pentru 1,67 mil. euro.

Ulterior, el a mai vândut acţiuni la Biofarm pentru a strângebani pentru oferta de preluare a Vidraru, în urma căreia a maiachiziţionat 22,5%, ajungând să deţină 88,17%. Investiţia totalăs-a ridicat la 10,5 mil. lei (circa 2,5 mil. euro).

Compania a încasat anul trecut aproape 3,5 mil. lei dinînchirierea spaţiilor comerciale de care dispune şi la 30 iuniedeţinea active în valoare de 13,7 mil. lei (circa 3,2 mil.euro).

Vidraru deţine un portofoliu pe Bursă în care a investit 545.000de lei, format din principalele acţiuni de pe piaţă, respectivBiofarm, Petrom, BRD şi Banca Transilvania, care a fost constituitîn urmă cu patru ani şi care mai valorează în prezent cu peste 40%mai puţin.

Biofarm este investiţia care l-a făcut cunoscut pe Dumitru Tudorpe Bursă, el achiziţionând peste 9% din acţiunile BIO în 2006.

Electroargeş, o companie pe care o cunoaşte foartebine

Interesul omului de afaceri şi-a îndreptat în ultima perioadăatenţia şi asupra acţiunilor producătorului de aparateelectrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş, unde a ajuns de curândsă fie al doilea mare acţionar al companiei cu o participaţie de13,3%.

"Cunosc societatea Electroargeş de mai bine de 25 de ani. Înurmă cu circa 25 de ani am experimentat în calitate de cercetătorchimist nişte materiale noi la produsele pe care compania leproducea. În momentul de faţă au reuşit să aibă rezultate bune şiîn perioada de criză. Deocamdată sunt un investitor la fel ca şi lamulte alte societăţi la care deţin pachete. Eu deţin acţiuni laElectroargeş de câţiva ani şi deţinerile au progresat într-un ritmfiresc de investitor", a precizat Dumitru.

Vânzările Electroargeş, care se îndreaptă aproape integral laexport, au înregistrat în primul semestru un avans de 45%, până laun nivel de 51,7 mil. lei (12,5 mil. euro). Ca urmare, profitulcompaniei a urcat de trei ori în acelaşi interval, la 3,6 mil. lei(0,8 mil. euro).

Principala activitate a firmei constă în producţia deaspiratoare pentru nemţii de la Karcher, care a avut anul trecut opondere de peste 80% din vânzările Electroargeş. În primele şaseluni ale anului, exporturile firmei au ajuns la aproape 90% dinafaceri.

Deşi nu este susţinută de un acţionar majoritar, producătorul deaparate electrocasnice a reuşit să-şi majoreze substanţialafacerile în perioada de criză prin orientarea vânzărilor cătreexport, după ce în anii anteriori majoritatea acestora se îndreptaupreponderent către piaţa internă.

Fondul Proprietatea nu are un cadru legal pentru unmediu investiţional

Tudor, care deţine pachete de acţiuni la companii importante depe Bursă, spune că deocamdată nu este interesat să achiziţionezeacţiuni ale Fondului Proprietatea. "Când se va lista FondulProprietatea probabil că voi fi interesat. Până atunci nu există uncadru bine pus la punct pentru un mediu investiţional."

El mai deţine 1,85% din acţiunile producătorului de echipamenteelectrice şi de telecomunicaţii Electromagnetica Bucureşti (ELMA),una dintre vedetele de pe piaţa RASDAQ, care de curând şi-aexprimat intenţia de a se transfera pe piaţa reglementată aBVB.

Tudor Dumitru deţinea anul trecut şi participaţii de aproape 1%din acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), două dintrecele mai lichide şimai importante societăţi de investiţii de peBursă. Cele două pachete ar valora la preţurile din prezent peste 3mil. euro.

Principalul catalizator al SIF-urilor l-a reprezentat în acestan proiectul de majorare a pragului la SIF-uri, însă de circa cinciluni acesta s-a blocat în Camera Deputaţilor fără perspectiveprivind reluarea lui în discuţie.

"Fiecare naştere durează nouă luni. La SIF-uri durează câţivaani. Modificarea pragului trebuie să se facă însă nu trebuie săreprezinte avantajul unora care au cumpărat înainte să fie ridicatpragul", spune Tudor.

În prezent legislaţia pieţei de capital interzice investitorilorsă deţină concertat mai mult de 1% din capitalul fiecărei SIF, însăproiectul susţinut de mai mulţi parlamentari ar putea permiteacumularea de deţineri de până la 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO