Burse - Fonduri mutuale

Plasamente în aur sau bitcoin? Ce recomandă şeful Elliott, cel mai mare acţionar al FP

Paul Singer, managerul fondului american de hedging Elliott Management: „Aurul nu este doar «un enter» trimis de pe calculator în eter şi se tranzacţionează la un preţ destul de bun. Bitcoin şi rudele sale reprezintă un impuls uşor de înţeles, însă nu ne dăm seama cum anume supravieţuieşte“

Paul Singer, managerul fondului american de hedging Elliott Management: „Aurul nu este doar «un enter» trimis de pe calculator în eter şi se tranzacţionează la un preţ destul de bun. Bitcoin şi rudele sale reprezintă un impuls uşor de înţeles, însă nu ne dăm seama cum anume supravieţuieşte“

Autor: Roxana Pricop

03.02.2014, 20:21 3004

Paul Singer, managerul fondului american de hedging Elliott Manage­ment, supranumit „Vulturul“ de pe Wall Street, este încrezător că aurul îşi va reveni în acest an şi se declară „şocat“ de ascensiunea monedei vir­tua­le bitcoin, potrivit relatărilor fă­cute de Wall Street Journal citând scrisoarea tri­mestrială trimisă de Singer către investitorii Elliott.

„Nu avem mai multe motive să credem că bitcoin va trece testul tim­pului decât în cazul banilor creaţi de gu­verne, deşi bitcoin este mai nou şi în­tot­deauna ne uităm la copii cu spe­ran­ţă“, le-a scris investitorilor Paul Singer, care administrează active de 23,3 mi­liarde de dolari la Elliott Ma­nagement.

„Dacă vă doriţi o valută alterna­tivă, mai bine uitaţi-vă la aur. A trecut testul a mii de ani drept un activ ce înmagazinează valoare şi ca mijloc de schimb“, a adăugat managerul.

Bitcoin se tranzacţionează la circa 846 de dolari, marcând astfel o creştere de 40 de ori a cotaţiei în ultimul an. Pe de altă parte, aurul a scăzut puternic anul trecut, cu 27%, cel mai mare de­clin din ultimele trei decenii, însă a avut un început de an 2014 bun, cu un avans de 4%. Potrivit relatărilor din presa internaţională, fondurile Elliott ar avea investiţii în aur.

„Aurul nu este doar „un enter“ trimis de pe calculator în eter şi se tran­zacţionează la un preţ destul de bun. Bitcoin şi rudele sale reprezintă un impuls uşor de înţeles (anti-gu­vern, pro-liber­ta­te, pro-moder­nita­te), însă nu ne dăm sea­ma cum anume supra­vieţuieşte de fapt. Cel pu­ţin în cazul au­rului, trebuie să sapi destul de mult pentru a-l scoate din adân­curi“, a mai spus Singer.

Cel mai cunoscut fond al său, Elliott Associates, prin care a intrat şi în acţionariatul Fondului Proprietatea, a câştigat 12% anul trecut, potrivit Wall Street Journal. Elliott este în prezent cel mai mare acţionar al Fondului Pro­prie­tatea, unde a cumpărat în ultimii patru ani circa 17% din acţiuni la preţul me­diu de 0,5 lei, iar în prezent pune presiune pe administratorul fondului, Franklin Templeton, ca să urce preţul acţiunilor la un leu, ceea ce i-ar permite lui Singer să-şi dubleze banii la FP.

În vârstă de 68 de ani, Paul Singer are o avere de 1,3 miliarde de do­lari. El şi-a construit ave­rea admi­nistrând fon­duri de hedging, dar şi un renume de „vultur“ de pe Wall Street graţie stra­tegiei de investiţii. Fon­durile Elliott cumpără acti­ve în distress şi apoi se luptă în tribunale pen­tru a le răscum­pă­ra la va­loarea nominală.

Cel mai recent caz este cel al Argentinei, stat pe care Elliott îl for­ţează să îi plătească peste un miliard de dolari pentru obligaţiuni pe care a plătit câteva sute de milioane de dolari la începutul anilor 2000, când Argentina a intrat în default.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO