Burse - Fonduri mutuale

PNL vrea să listeze Hidroelectrica şi Aeroporturi Bucureşti şi să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii, în prezent la 3,75% şi să elimine posibilitatea de a opta între Pilonul I şi Pilon II

PNL vrea să listeze Hidroelectrica şi Aeroporturi...

Autor: Liviu Popescu

24.10.2019, 15:03 1027

​Programul unui posibil viitor Guvern PNL, condus de premierul desemnat Ludovic Orban, include listarea la bursă în 2020 a unui pachet de acţiuni al companiei Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar şi majorarea contribuţiei participanţilor la fondurile de pensii private Pilon II, ceea ce implicit va majora sumele cu care sunt alimentate periodic aceste fonduri şi va atrage o putere mai mare de achiziţie a diverselor instrumente financiare, inclusiv acţiuni. 

„Pentru o viaţă decentă la momentul pensionării, alături de veniturile cuvenite din pensia garantată de stat, viitorul pensionar trebuie să fie stimulat încă din timpul perioadei active să-şi asigure veniturile necesare prin capitalizarea şi acumularea în fondurile de pensii private şi în conturi individuale private, cu garantarea beneficiilor viitoare de către stat”, se arată în programul de Guvernare al PNL.

Astfel, PNL intenţionează să consolideze Pilonul II de pensii private, care prin intermediul celor şapte fonduri reprezintă cel mai mare investitor de pe piaţa de capital Românească, prin eliminarea cerinţelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat, eliminarea posibilităţii de a opta între Pilonul 1 şi Pilonul 2, reluarea creşterii procentului virat la Pilonul 2 aşa cum a fost prevăzut iniţial în legislaţie. În prezent contribuţia la Pilonul II este de 3,75%. 

Totodată în Programul de Guvernare se menţionează listarea pe piaţa de capital, în anul 2020, a unui pachet de acţiuni al companiei Hidroelelectrica deţinută de stat.

„Îmbunătăţirea performanţei companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanţa corporativă, listarea pe piaţa de capital a unui pachet de acţiuni la companiile unde statul este acţionar (Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti), concentrarea investiţiilor pentru realizarea proiectelor de infrastructură energetică (BRUA, gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău) şi sprijinirea dezvoltării 5G a sectorului de telecomunicaţii”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO