Burse - Fonduri mutuale

Polonezii spera sa aduca Uzinele Sodice Govora pe profit in trei ani

Polonezii spera sa aduca Uzinele Sodice Govora pe profit in trei ani

Kazimierz Przelomski, directorul financiar al grupului Ciech Chemical

03.06.2008, 20:34 65

Grupul polonez Ciech Chemical, al doilea jucator pe piata de soda caustica din Europa, a inceput un program de restructurare a producatorului local Uzinele Sodice Govora (UZIM), pe care l-a achizitionat in 2006 si estimeaza ca afacerea ar putea deveni profitabila pana in 2010.
In prezent, compania are probleme financiare mari, in ultimii doi ani Uzinele Sodice Govora inregistrand marje de profit negative de peste 50%, respectiv o pierdere de 68 mil. lei (19,2 mil. euro) in 2006, care a urcat la 73 mil. lei (21,8 mil. euro) anul trecut. Afacerile companiei s-au majorat cu 4% in 2007, ajungand la 129 mil. lei (38,6 mil. euro).
Producatorul de soda caustica de la Govora nu a inregistrat profit in ultimii 10 ani, datoriile acumulate de companie ridicandu-se in prezent la 80 mil. euro.
In scopul eficientizarii activitatii, Ciech va investi in urmatorii trei ani circa 26 mil. euro in dublarea capacitatii de productie, care este previzionata sa ajunga la 530.000 de tone pe an pana in 2010. "Majorarea capacitatii de productie este cheia eficientizarii activitatii de la Govora. Vrem ca pana in 2010 fabrica din Romania sa atinga un nivel de productivitate similar celor doua unitati pe care le detinem in Polonia. Reduceri de costuri trebuie operate pe toate segmentele. Marjele de profit operational in industrie sunt undeva la 15 - 20%", a declarat Kazimierz Przelomski, directorul financiar al grupului Ciech Chemical intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
Totodata, polonezii de la Ciech au demarat deja un program de restructurare a personalului, prin care ofera salariatilor care vor sa paraseasca fabrica bonusuri echivalente cu salariul pe un an. Actionarii companiei Uzinele Sodice Govora erau obligati prin contractul de privatizare semnat in 2002 cu statul sa pastreze pana la data de 1 iunie 2008 un numar de peste 1100 de salariati in fabrica.
"Numai ieri, in prima zi de la derularea programului, 96 de angajati au parasit fabrica in schimbul bonusurilor salariale. Estimam ca circa 20% - 30% din totalul angajatilor vor accepta conditiile din acest program", a precizat Przelomski.
Potrivit lui, la actuala capacitate de productie, fabrica din Romania ar avea nevoie de doar 300 de angajati din totalul de peste 1.000 din prezent.
Productivitatea muncii la fabrica din Govora este de circa 4-5 ori mai scazuta decat cea a unitatilor de productie detinute de grup in Polonia, cea din Germania, preluata anul trecut, fiind cea mai eficienta, cu peste 1.500 de tone pe angajat.
Conducerea companiei se asteapta ca odata cu reducerile de personal care se vor efectua sa se externalizeze si unele activitati ale companiei, precum cea de mentenanta.
Pentru acest an, conducerea companiei asteapta un avans de 54% al afacerilor, pana la 199 mil. lei (circa 56,8 mil. euro), iar in 2010 acestea sunt estimate sa atinga nivelul de 80 mil. euro.
Pierderile inregistrate de Uzinele Sodice sunt prognozate sa se reduca in aceeasi perioada cu 50%.
Compania are deja contractata toata productia aferenta acestui an, principalii clienti fiind producatori de sticla din regiune, soda caustica reprezentand una dintre principalele materii prime in aceasta industrie.
Grupul Ciech a preluat in 2006 pachetul majoritar de actiuni al companiei Uzinele Sodice Govora de la centrala electrotermica (CET) din localitate si Begacom, controlata de fratii Cristescu, in schimbul unor sume modice.
In prezent, Ciech controleaza peste 92,9% din actiunile Uzinele Sodice Govora si intentioneaza s-o delisteze de pe Bursa. Compania are o capitalizare de 36 mil. euro, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,91 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO