Burse - Fonduri mutuale

Populaţia a subscris mai puţin de jumătate din emisiunea de titluri de stat până în penultima zi de ofertă

Populaţia a subscris mai puţin de jumătate din...

Autor: Radu Bostan

19.06.2015, 00:04 515

Emisiunea de titluri de stat destinate popu­laţiei era subscrisă în proporţie de nici 40% ieri, în penultima zi a ofertei. Cum subscrierile nu vor mai fi acceptate după ora 13 astăzi, prima ofertă de bonduri guverna­mentale pentru investitorii de retail din ultimii zece ani se prefigurează a fi un eşec.

Investitorii depuseseră ordine pentru achi­ziţia a 38.684 de titluri de stat până ieri, la ora 17.30, po­tri­vit informaţiilor furnizate de bro­keri. La un preţ individual pentru un titlu de 1.000 de lei, valoarea sub­scrisă până în acel moment era de 38,6 milioane de lei, adică doar 38% din valoa­rea întregii emisiuni scoase la ofertă.

În cadrul tranşei primare, unde intră ordi­ne­le de achiziţie a până la 50 de titluri de persoană, in­­vestitorii au depus ordine pentru 22.600 de bon­duri. Pe tranşa secundară, desti­nată achi­zi­ţiilor de mai mult de 50 de titluri de persoană, sub­scrierile aveau ca ţintă un volum de 16.684 de titluri de stat.

Micii investitori au avut de ales dobânda dorită din intervalul 1,75%-2,15%, cei mai mulţi op­tând pentru rata de 2%, potrivit brokerilor. Astfel, pe tranşa mică au fost înregistrate ordine pentru 5.902 de titluri cu dobânda de 2%, în timp ce pe tranşa mare un nu­măr de 4.397 de titluri au fost sub­scrise la această dobândă.

În situaţia în care numărul total de titluri sub­scrise va reprezenta mai puţin de 100% din nu­mărul de titluri oferite, aşa cum de altfel pare pro­babil, dobânda finală va fi stabilită la nivelul celei mai mari dobânzi din intervalul de dobândă.

Investitorii vor primi titlurile în cont la finalul ofertei dacă dobânda la care au subscris este mai mică sau egală cu dobânda finală fixă. Investitorii care au cumpărat un singur titlu de stat, a cărui dobândă este mai mică sau egală cu dobânda finală, au garantat că vor primi respectivul titlu de stat. Titlurile de stat au o maturitate de doi ani, până pe 25 iunie 2017, iar plata dobânzii se face anual. Veniturile obţinute de populaţie din titluri de stat sunt scutite de la impozit.

Pentru a cumpăra titlurile de stat, un investitor se poate adresa băncilor BCR, BRD şi Raiffeisen, care fac parte din consorţiul de inter­me­diere a ofertei şi care nu vor percepe niciun co­mision, dar şi restului băncilor sau firmelor de bro­keraj, care însă ar putea percepe propria grilă de tarife. Documentele necesare pentru a cum­păra titluri de stat pentru persoanele care se află la prima investiţie sunt cartea de identitate, for­mularul de subscriere completat şi dovada de pla­tă a titlurilor de stat subscrise. Pentru persoa­nele care au deja deschis un cont de tranzac­ţio­na­re pe bursă este suficientă depunerea unui ordin de cumpărare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO