Emisiunea de titluri de stat destinate populaţiei era subscrisă în proporţie de nici 40% ieri, în penultima zi a ofertei. Cum subscrierile nu vor mai fi acceptate după ora 13 astăzi, prima ofertă de bonduri guvernamentale pentru investitorii de retail din ultimii zece ani se prefigurează a fi un eşec.
Investitorii depuseseră ordine pentru achiziţia a 38.684 de titluri de stat până ieri, la ora 17.30, potrivit informaţiilor furnizate de brokeri. La un preţ individual pentru un titlu de 1.000 de lei, valoarea subscrisă până în acel moment era de 38,6 milioane de lei, adică doar 38% din valoarea întregii emisiuni scoase la ofertă.
În cadrul tranşei primare, unde intră ordinele de achiziţie a până la 50 de titluri de persoană, investitorii au depus ordine pentru 22.600 de bonduri. Pe tranşa secundară, destinată achiziţiilor de mai mult de 50 de titluri de persoană, subscrierile aveau ca ţintă un volum de 16.684 de titluri de stat.
Micii investitori au avut de ales dobânda dorită din intervalul 1,75%-2,15%, cei mai mulţi optând pentru rata de 2%, potrivit brokerilor. Astfel, pe tranşa mică au fost înregistrate ordine pentru 5.902 de titluri cu dobânda de 2%, în timp ce pe tranşa mare un număr de 4.397 de titluri au fost subscrise la această dobândă.
În situaţia în care numărul total de titluri subscrise va reprezenta mai puţin de 100% din numărul de titluri oferite, aşa cum de altfel pare probabil, dobânda finală va fi stabilită la nivelul celei mai mari dobânzi din intervalul de dobândă.
Investitorii vor primi titlurile în cont la finalul ofertei dacă dobânda la care au subscris este mai mică sau egală cu dobânda finală fixă. Investitorii care au cumpărat un singur titlu de stat, a cărui dobândă este mai mică sau egală cu dobânda finală, au garantat că vor primi respectivul titlu de stat. Titlurile de stat au o maturitate de doi ani, până pe 25 iunie 2017, iar plata dobânzii se face anual. Veniturile obţinute de populaţie din titluri de stat sunt scutite de la impozit.
Pentru a cumpăra titlurile de stat, un investitor se poate adresa băncilor BCR, BRD şi Raiffeisen, care fac parte din consorţiul de intermediere a ofertei şi care nu vor percepe niciun comision, dar şi restului băncilor sau firmelor de brokeraj, care însă ar putea percepe propria grilă de tarife. Documentele necesare pentru a cumpăra titluri de stat pentru persoanele care se află la prima investiţie sunt cartea de identitate, formularul de subscriere completat şi dovada de plată a titlurilor de stat subscrise. Pentru persoanele care au deja deschis un cont de tranzacţionare pe bursă este suficientă depunerea unui ordin de cumpărare.