Burse - Fonduri mutuale

Portugalia devine prima ţară din zona euro care se împrumută pe piaţa din China

Business internaţional

Portugalia devine prima ţară din zona euro care se...

Autor: Alex Ciutacu

31.05.2019, 00:00 308

Portugalia a devenit prima ţară din zona euro care lansează obligaţiuni denominate în yuanul chinezesc, potrivit CNBC. Ţara europeană a anunţat săptămâna trecută intenţia de a vinde obligaţiuni în valoare de 289 mil. euro cu maturitatea la trei ani. 

Cunoscute drept obligaţiuni „Panda”, titlurile de stat denominate în yuan lansate de un emitent străin vor fi emise pe piaţă miercuri şi joi. Aceste obligaţiuni nu reprezintă o premieră în UE, ci doar în zona euro, încât guvernul polonez a lansat o astfel de emisiune de obligaţiuni pe piaţa chineză în 2016, iar Ungaria în 2018. Ministrul de finanţe portughez, Mario Centeno, a declarat pentru CNBC că emisiunea aceasta este „un pas pozitiv în modul în care Portugalia îşi gestionează datoria externă pe termen mediu”.

Vânzarea va permite Portugaliei să îşi extindă baza de investitori, a declarat Centeno. Portugalia este una dintre ţările europene care au beneficiat de cele mai multe investiţii chinezeşti. Ţara a trecut printr-un bailout internaţional în perioada 2011-2014 în timpul crizei datoriilor suverane din zona euro.

De atunci, economia portugheză a revenit pe creştere, iar agenţiile de rating sunt din nou optimiste cu privire la perspectivele Portugaliei. Săptămâna trecută, Fitch Ratings şi-a schimbat perspectiva asupra Portugaliei de la „stabilă” la „pozitivă”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO