Burse - Fonduri mutuale

Prabusirea Bursei forteaza SIF-urile sa opereze in bilant ajustari de zeci de milioane de euro

Prabusirea Bursei forteaza SIF-urile sa opereze in bilant ajustari de zeci de milioane de euro

Mihai Fercala, presedinte SIF Transilvania: Aceste provizioane nu sunt ceva nou. Ele au fost inregistrate de SIF-uri in fiecare an. Doar ca valoarea de anul trecut a acestora este atat de mare ca ar anula tot profitul. Vor fi suportate pe alta cale din grupele capitalurilor proprii.

11.02.2009, 18:40 40

"Daca ar trebui sa trecem provizioanele prin contul de profit si pierdere am anula tot profitul pe anul trecut si am inregistra si o pierdere. De data aceasta evidentierea lor se va face pe capitaluri proprii. Se vor diminua capitalurile proprii cu aceste provizioane. SIF Transilvania are rezerve destule din profitul anilor precedenti pentru a acoperi aceste provizioane, astfel incat profitul sa nu fie afectat", sustine Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

Investitiile realizate de SIF-uri in ultimii ani, care numai in 2007 au depasit 95 mil. euro, pentru restructurarea portofoliului istoric prin achizitia de actiuni de pe Bursa la preturi mai mari decat cele la care le pot vinde in prezent ar putea afecta semnificativ capitalurile acestora daca SIF-urile vor inregistra amortizari in scopul deprecierii activelor financiare.
Aceasta in conditiile in care cotatiile actiunilor de pe Bursa au ajuns in prezent la valorile minime de acum 4-5 ani de zile.
Practic, cei care au investit in actiuni in aceasta perioada au inregistrat pierderi si SIF-urile nu fac exceptie.
Exista totusi unele neclaritati cu privire la modul cum se constituie aceste provizioane in cazul SIF-urilor si la ce tipuri de investitii se aplica.
In contabilitatea SIF-urilor detinerile de actiuni sunt evidentiate pe diferite grupuri, iar investitiile SIF-urilor s-au realizat atat pe piata primara, prin participarea la majorari de capital ale companiilor din portofoliu, cat si direct pe Bursa prin achizitii de actiuni.
Biofarm Bucuresti (BIO) spre exemplu, ai carei actionari principali sunt tot SIF-urile, a pierdut anul trecut circa 34 mil. lei (9,2 mil. euro) din deprecierea portofoliului de actiuni detinut pe Bursa, fapt ce va afecta profitul pe anul trecut al producatorului de medicamente, potrivit reglementarilor la care sunt supuse societatile comerciale.
Write-downs-urile inregistrate de unele institutii financiare straine, precum Lehman Brother, au condus la falimentul acestora, sau in alte cazuri la interventii puternice ale statelor pentru suplimentarea capitalurilor, astfel inca sa nu devina negative, cum este in prezent cazul asiguratorului AIG sau companiile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac.
Totusi, in cazul SIF-urilor nu se poate pune problema unui astfel de deznodamand, avand in vedere ca sefii SIF-urilor spun ca au destule rezerve pentru a acoperi aceste pierderi, iar scaderea in continuare a valorii activelor detinute de SIF-uri nu ar mai produce efecte similare cu cele de pe parcursul anului trecut. Aceasta dupa ce in 2008 actiunile de pe Bursa s-au depreciat in medie cu 70%.
"Aceste provizioane nu sunt ceva nou. Ele au fost inregistrate de SIF-uri in fiecare an. Doar ca valoarea de anul trecut a acestora este atat de mare ca ar anula tot profitul. Vor fi suportate pe alta cale din grupele capitalurilor proprii. Acest lucru este reglementat la nivel european special pe criza economica si nu numai pentru SIF-uri, ci pentru toate societatile comerciale care detin investitii financiare. Noi am adresat o scrisoare la CNVM in acest scop si credem ca Ministerul Finantelor va aviza acest proiect de instructiune emis de CNVM. In caz contrar, SIF-urile ar transmite informatii false cu privire la profitul realizat de acestea anul trecut", explica Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Tot pentru suportarea provizioanelor din rezerve este si conducerea SIF Oltenia, care nu a precizat la cat s-ar putea ridica valoarea acestora in cazul SIF-ului pe care-l conduce.
"Sigur ca sustinem initiativa suportarii acestor pierderi pe capitaluri proprii pentru ca nu sunt niste pierderi efective, ci potentiale. Reglementarile internationale din regulamentul IAS 39 prevad ca deprecierile aferente activelor financiare pot fi reflectate in capitalurile proprii pana la momentul iesirii lor din evidenta, care poate fi prin vanzare, moment la care se trec in contul de profit si pierdere. Vom raporta deprecierea pe capitaluri", spune Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO