Burse - Fonduri mutuale

Pragul de la SIF-uri a ajuns pe masa preşedintelui Băsescu pentru promulgare

Pragul de la SIF-uri a ajuns pe masa preşedintelui Băsescu pentru promulgare

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

21.12.2011, 00:07 1643

Proiectul de lege privind ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost trimis pentru promulgare preşedintelui Traian Băsescu, aceasta fiind ultima etapă înainte ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial şi să-şi producă efectele.

Totuşi, investitorii de pe bursă sunt precauţi şi au preferat în ultimele zile să-şi marcheze pro­fiturile înregistrate în şe­dinţa de joi, când SIF-urile au crescut cu peste 10%, du­pă ce Camera Deputaţilor a votat ridicarea pragului. Acest proiect de lege modifică legea pieţei de capital care spune că un acţionar al SIF nu poate deţine mai mult de 1% din acţiuni.

"Proiectul de lege a fost trimis spre promulgare la Preşedinţie. Va fi cu certitudine promulgat pentru că nu cred că există motive care să împiedice acest lucru. Mai urmează câteva detalii tehnice, promulgarea şi publicarea în Monitorul Oficial, pentru ca legea să intre în vigoare", a declarat pentru ZF Nicolae Bud, deputat PD-L şi secretarul Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Cu toate astea, în piaţă circulă zvonuri că unele grupuri ar putea interveni pe lângă preşedintele Băsescu pentru a trimite proiectul la reexaminare. Ar fi vorba aici despre unii investitori care se tem ca odată ridicat pragul, cei care deţin deja pachete semnificative de acţiuni la SIF-uri, de peste 1%, vor avea un avantaj faţă de cei care au respectat limita de 1%. O propunere ar fi ca timp de şase luni după ridicarea pragului, drepturile de vot să fie limitate, potrivit unor surse din piaţă.

Unii preşedinţi de SIF-uri, care au în continuare o influenţă puternică în mediul politic, ar putea încerca şi ei să joace ultima carte pentru a împiedica ridicarea pragului, fiind cunoscut faptul că ei au fost principalii oponenţi ai proiectului. Preşedintele nu este însă tocmai un simpatizant al şefilor SIF, care sunt mai apropiaţi de PSD. Tocmai de aceea susţinătorii proiectului sunt încrezători că acesta va fi promulgat.

"Odată ce un proiect a fost trimis spre promulgare la Preşedinţie nu poate fi în niciun fel modificat. Doar preşedintele poate retrimite o lege în comisii spre modificare dacă consideră că este necesar acest lucru. Nu există însă motive pentru retrimiterea acestui proiect de lege în comisiile Camerei Deputaţilor, spre disperarea unor şefi de SIF-uri care simt că le sunt ameninţate funcţiile. Ca orice alt act legislativ, proiectul de lege urmează procedura tehnică spre intrarea în vigoare: promulgare şi apoi publicare în Monitorul Oficial", a declarat Ovidiu Marian, senator PD-L şi unul dintre iniţiatorii proiectului.

Care sunt etapele de parcurs după ce o lege este trimisă la promulgare

Promulgarea unei legi se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

Reexaminarea legii de către Camera Deputaţilor va avea loc în cel mult 30 de zile de la primirea cererii. Reexaminarea legii se efectuează mai întâi de Camera Deputaţilor dacă aceasta a fost prima Cameră sesizată.

Cererea Preşedintelui României privind reexaminarea unei legi va fi examinată de comisia permanentă sesizată în fond cu proiectul de lege sau cu propunerea legislativă; aceasta va în­tocmi un raport în care va face propuneri cu privire la obiecţiile formulate în cererea de reexaminare.

Raportul comisiei împreună cu cererea de reexaminare se supun dezbaterii Camerei Deputaţilor după regulile procedurii legislative.

Promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri a fost votată joi de deputaţi, după trei săptămâni de amânări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO