Burse - Fonduri mutuale

Pragul de la SIF-uri a trecut şi de preşedinte, dar bursa nu a reacţionat

Pragul de la SIF-uri a trecut şi de preşedinte, dar bursa nu a reacţionat

Autor: Andrei Chirileasa

09.01.2012, 00:05 739

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul privind promulgarea actului normativ de modificare a Legii 297/2004 privind piaţa de capital, care prevede ridicarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, iar legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Anunţul nu i-a scos însă din amorţeală pe investitori, acţiunile SIF-urilor având oscilaţii modeste în şedinţa de vineri. Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 0,8% şi tot în scădere au închis SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1). În schimb, acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 1,9%.

Ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri a fost aprobată de Camera Deputaţilor pe 15 decembrie, însă acţiunile SIF-urilor au avut creşteri de până la 12% de atunci, ceea ce arată că interesul nu a fost prea ridicat. Prin majorarea pragului de deţinere, investitorii vor putea cumpăra pachete de până la 5% din acţiunile unei SIF şi vor avea mai multă influenţă în luarea deciziilor din AGA sau la alegerea membrilor Consiliului de Administraţie.

SIF-urile se tranzacţionează în prezent la mai puţin de 50% din valoarea activelor nete raportate, de unde rezultă un potenţial semnificativ de creştere, care ar putea atrage mai mulţi cum­părători în momentul în care pragul de 5% va fi introdus şi în statutele SIF.

Cele cinci SIF-uri sunt obligate ca în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial să-şi modifice actele constitutive conform noilor reglementări.

O explicaţie pentru evoluţia modestă a preţului acţiunilor SIF ar putea fi însă expunerea ridicată pe sectorul bancar. Patru SIF-uri au semnat deja cu Erste vânzarea participaţiilor de la BCR în schimbul cărora vor primi cash şi acţiuni la Erste.

Titlurile Erste au scăzut puternic în ultima săptămână, în condiţiile în care băncile europene se confruntă cu probleme tot mai mari şi au pierdut încrederea investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO