Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF-uri, din nou la mâna deputaţilor. Ce şanse sunt ca investitorii să primească dezlegare la active de 1,4 miliarde de euro

Pragul la SIF-uri, din nou la mâna deputaţilor. Ce şanse sunt ca investitorii să primească dezlegare la active de 1,4 miliarde de euro

Autor: Roxana Pricop

28.11.2011, 00:08 2545

Proiectul legislativ de ridicare a pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor este programat să intre luni sau marţi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. După doi ani de amânări nici iniţiatorii proiectului nu mai bagă mâna în foc că votul final va avea loc în această săptămână.

Săptămâna aceasta se joacă un nou episod de serialul ridicării pragului de deţinere la SIF-uri, proiectul legislativ fiind trecut la punctul 29 pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din 28 şi 29 noiembrie după ce săptămâna trecută parlamentarii au amânat dezbaterea proiectului.

Investitorii de pe bursă aşteaptă deznodământul acestei iniţiative de majorare a pragului încă din vara lui 2009, când un grup de senatori şi deputaţi, în frunte cu senatorul arădean Ovidiu Marian, a lansat acest proiect de lege în urma scandalului de la AGA de la SIF Banat-Crişana, când drepturile mai multor acţionari au fost restrânse pe motiv că ar fi acţionat în mod concertat.

"Şansele de aprobare a proiectului legislativ rămân intacte. Trebuie însă văzut dacă va fi timp să fie discutat. Voi face tot posibilul să cer Biroului Permanent ca acest proiect să fie trecut în primele zece puncte de pe ordinea de zi de luni, având în vedere ca ordinea de zi publicată încă de săptămâna trecută nu este bătută în cuie", a spus senatorul PD-L Ovidiu Marian.

Nicolae Bud, deputat PD-L şi secretarul Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, este însă mai rezervat: "Este posibil să se dezbată luni în plen. Normal ar fi ca acest proiect să se dezbată, însă Biroul Permanent stabileşte ordinea în care se vor vota proiectele de lege. De asemenea, este posibil şi ca proiectul să fie retrimis în Comisia de buget dacă se consideră că este necesar să se obţină un punct de vedere din partea Guvernului".

Săptămâna trecută, când proiectul de lege trebuia să intre la vot pe 21 sau 22 noiembrie, decizia de amânare luată de parlamentarii a fost primită cu dezamăgire de investitori la bursă, acţiunile celor cinci SIF-uri înregistrând corecţii ample de până la 5%. În urmă cu două săptămâni, anunţul privind introducerea pe ordinea de zi a entuziasmat investitorii şi a generat creşteri şi de 10% pe acţiunile SIF-urilor, cum s-a întâmplat în şedinţa din 15 noiembrie.

Brokerii spun că toţi investitorii aşteaptă luarea unei decizii, însă puţini se mai aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în acest an, având în vedere că iniţiative legislative mai importante, precum bugetul de stat pentru 2012, aşteaptă acum rezolvare. "Toată lumea aşteaptă luarea unei decizii. Situaţia este imprevizibilă, astfel că e greu de spus dacă această decizie va fi luată luni sau marţi. Trebuie însă luat în calcul şi faptul că proiecte legislative mai importante aşteaptă rezolvare şi există riscul ca acest proiect să fie din nou amânat", a spus Rareş Nilaş, directorul general al societăţii de brokeraj BT Securities.

Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Intercapital Invest, este însă pesimist:

"Nu cred ca va fi luată o decizie până în primăvara anului viitor. Este sfârşit de an şi parlamentarii au acum alte priorităţi. Cred de asemenea că nu a existat suficientă promovare din partea pieţei de capital pentru ca acest prag de deţinere să fie ridicat".

Cuantificată în bani, miza votului parlamentarilor ar fi de circa 750 mil. euro, adică diferenţa dintre activele nete totale ale SIF-urilor şi capitalizările lor actuale. Mai exact, analiştii şi investitorii se aşteaptă ca odată cu ridicarea pragului discountul dintre preţul acţiunilor SIF şi valoarea reală a acţiunilor să scadă, deoarece interesul pentru aceste acţiuni va fi mai mare, iar acţionarii îşi vor putea exercita mai bine drepturile legale, adică vor putea participa la luarea deciziilor.

Până acum, din cauza limitei de 1%, investitorii au fost la mâna administratorilor SIF-urilor. În momentul în care grupuri de investitori au venit cu diferite solicitări, precum majorarea dividendelor sau convocarea adunării generale a acţionarilor pentru a decide listarea BCR, unele SIF-uri s-au conformat, iar altele nu.

Ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% va permite concentrarea acţionariatului SIF-urilor şi va face posibil pe viitor ca investitorii să se implice mai mult în administrarea acestor societăţi prin numirea de reprezentanţi în consiliile de adminis­traţie.

SIF-urile ar deveni mai interesante pentru fondurile de investiţii străine, care vor avea posibilitatea să realizeze investiţii mai mari în aceste acţiuni. Unele fonduri consideră că nici nu merită să intre pe o piaţă dacă nu pot face plasamente de cel puţin 30-40 milioane de euro, deoarece cu cât investiţiile sunt mai mari, cu atât costurile de administrare a acestor participaţii se acoperă mai uşor.

Dacă va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor, proiectul de lege va merge spre promulgare la preşedintele Traian Băsescu, iar dacă va fi promulgat, urmează publicarea în Monitorul Oficial, după care îşi produce efectele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO