Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF-uri ramane neclintit inca trei saptamani

Pragul la SIF-uri ramane neclintit inca trei saptamani
17.06.2009, 00:00 32

Curtea Constitutionala a amanat din nou luarea unei decizii privind constitutionalitatea pragului maxim de detinere de la SIF-uri, de 1% din capitalul social, noul termen fiind data de 7 iulie.

Actiunile SIF au pierdut ieri in medie 3,3%, dupa ce inregistrasera o scadere similara si in sedinta de luni.
Curtea Consitutionala trebuia sa judece pe 2 iunie exceptia de neconstitutionalitate a pragului de 1% la SIF-uri, care a fost ridicata de firma Comrimet Galati intr-un proces cu SIF Oltenia, insa a stabilit ca termen de pronuntare data de 16 iunie. "Decizia s-a amanat pentru data de 7 iulie. Ne-au spus ca au avut prea multe dosare de analizat astazi (ieri-n.r), iar noi am fost reprogramati", a declarat Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, citat de Mediafax.
Firma Comrimet, presupusa a fi controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, a cerut in instanta anularea hotararilor AGA din august 2008 prin care Dinel Staicu a fost reconfirmat in functia de presedinte al SIF Oltenia. Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata dupa ce conducerea SIF Oltenia a limitat la 1% drepturile de vot ale unui grup de companii presupuse ca ar actiona in mod concertat cu Catalin Chelu.
SIF Transilvania a anuntat de asemenea ca va ataca pragul de 1% in instanta, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a respins majorarea pragului de detinere de la 1% la 5% votata de actionarii SIF Transilvania in cadrul unei adunari generale din acest an.
Pragul de 1% a fost contestat puternic, mai ales dupa adunarile generale ale actionarilor de la SIF-uri din aprilie, cand voturile mai multor grupuri de actionari au fost limitate la 1% de catre conducerile SIF pe motiv de actiune concertata. Reprezentantii Bursei de Valori au anuntat ca vor propune Ministerului de Finante o initiativa legislativa de ridicare a pragului la 5%, o propunere similara fiind discutata in comisiile de buget si finante din Senat si Camera Deputatilor.
In acest context, titlurile SIF au crescut cu peste 100% in ultimele trei luni, ajungand sa se tranzactioneze la un discount de 60% fata de valoarea activului net, comparativ cu discounturi de peste 75% la inceputul anului.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO