Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF-uri va fi modificat cel mai devreme in februarie. Cum comentati?

Pragul la SIF-uri va fi modificat cel mai devreme in februarie. Cum comentati?
17.12.2009, 00:00 16

Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de detinere lasocietatile de investitii financiare (SIF-uri) ar putea intra indezbaterea plenului Camerei Deputatilor anul viitor, in februarie,pana atunci insa parlamentarii se contreaza pe amendamente.

Dezbaterile privind ridicarea sau chiar eliminarea pragului dedetinere la SIF-uri au alimentat speculatiile cu titlurile acestorsocietati, care si-au dublat pretul anul acesta. Astfel, dacaindicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) a incheiat anul 2008 cu odepreciere de 84,5%, anul acesta, aprecierea BET-FI urca pana la92,5%, avans in mare parte sustinut de asteptarile investitorilorprivind ridicarea pragului.

Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de la 1% la 5%,adoptat de Senat in noiembrie, a primit recent avizul Comisieijuridice, de disciplina si imunitati din cadrul CamereiDeputatilor, in timp ce Comisia pentru politica economica a decisamanarea discutiilor. Saptamana viitoare, proiectul va intra peordinea de zi a Comisiei pentru buget, finante si banci.

"Proiectul va intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru bugetsaptamana viitoare. Comisia va aduce un amendament proiectului princare sa clarificam votul concertat. Vom negocia cu colegii o formaprin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa fie implicatain decizia de constatare a votului concertat", a spus deputatulAdrian Nitu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci.El se numara printre initiatorii proiectului, care prevedea lainceput eliminarea completa a pragului de detinere.

Constatarea votului concertat este in prezent responsabilitateaconducerilor SIF, ceea ce a generat de-a lungul timpului mai multcontroverse.

In cadrul Adunarilor Generale a Actionarilor, daca conducereaSIF constata ca doi sau mai multi investitori actioneaza in bazaunei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - deexemplu, obtinerea unei pozitii de control, adica actioneazaconcertat - drepturile de vot ale acestora sunt suspendate.

Senatorul Ovidiu Marian, initiatorul proiectului legislativ, seteme insa ca in spatele acestui amendament s-ar putea ascundelimitarea dreptului de vot la 1%, in conditiile in care anumiticonducatori ai SIF-urilor s-au declarat in trecut pentru mentinereapragului de vot la 1%, chiar in conditiile majorarii pragului dedetinere la 5%.

"Daca acest amendament va aduce doar o marire a atributiilorCNVM, il voi sustine. Insa daca se incearca limitarea dreptului devot la 1%, chiar daca pragul de detinere va fi de 5%, nu sunt deacord. Mai mult, nu voi sustine niciun amendament care schimba inesenta proiectul de lege", a spus senatorul Ovidiu Marian.

"Cel mai probabil proiectul va intra in dezbaterea plenului infebruarie, si daca se aproba, in martie vom avea promulgata legeapragului la SIF-uri", a estimat Marian.

Cele cinci SIF gestionau la finele lunii noiembrie active invaloare de 7,4 mld. lei (1,74 mld. euro).

AFACERI DE LA ZERO