Burse - Fonduri mutuale

Precizări BRD cu privire la articolul ZF „Banii câtorva milioane de români, încredinţaţi pentru păstrare unei singure bănci. Cinci din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II îşi «parchează» activele de miliarde de lei la acelaşi depozitar: BRD”

Precizări BRD cu privire la articolul ZF „Banii...

Autor: Liviu Popescu

25.10.2021, 17:21 10624

BRD Soc Gen - una dintre cele mai mari bănci din România, a trimis către ZF o serie de precizări după articolul cu privire la activitatea de depozitar al instituţiei de credit în cazul celor mai multe fonduri de pensii private Pilon II. Materialul ZF a fost publicat în ediţia de luni, 25 octombrie şi poate fi citit aici: https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/banii-catorva-milioane-romani-incredintati-pastrare-unei-singure-20311759

 

Mai jos puteţi citi integral precizările BRD.

 

Este de datoria noastră, în calitate de bancă depozitar şi de lider al pieţei de depozitare şi custodie din România, să intervenim cu câteva clarificări în legătură cu conţinutul articolului ”Banii câtorva milioane de români, încredinţaţi pentru păstrare unei singure bănci. Cinci din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II îşi „parchează“ activele de miliarde de lei la acelaşi depozitar: BRD”, apărut astăzi, 25 octombrie în Ziarul Financiar, clarificări pe care vă rugăm să le publicaţi în acelaşi regim ca şi articolul citat.

Întrucât din textul articolului se poate înţelege că activele celor 5 fonduri de pensii private despre care se vorbeşte în articol, în valoare de 72 de miliarde de lei, ar fi efectiv păstrate de BRD, dorim să facem câteva precizări în legătură cu rolul unei bănci depozitare, aşa cum este el definit de legile şi regulamentele în vigoare.

 

Astfel, serviciile de depozitare/custodie sunt servicii de post-tranzacţionare, care asigură un nivel suplimentar de control al conformităţii acţiunilor administratorului cu legislaţia aplicabilă.

 

Decizia şi modalitatea de investire aparţin în mod exclusiv administratorului, prin respectarea legislaţiei aplicabile.

 

Serviciile oferite de băncile depozitar fac obiectul controalelor periodice ale misiunilor de audit intern, extern şi ale echipelor de control ale autorităţilor de supraveghere şi reglementare.

 

Printre misiunile principale ale unei bănci-depozitar se numără:

 

·         Calcularea activului net şi a valorii unităţii de fond, care se face zilnic atât de către depozitar, cât şi de către administrator, se reconciliază zilnic între cei doi şi se raportează la ASF

·         Verificarea limitelor investiţionale şi raportarea către ASF a oricărei încălcări reglementare sau depăşiri ale limitelor investiţionale specificate în prospectul fondului

·         Valoarea activelor nete şi valoarea unităţii de fond ale unui fond de pensii private sunt supuse, anual, auditării de către un auditor financiar în conformitate cu legislaţia in vigoare

·         tranzacţiile efectuate de fondurile de pensii cu orice broker local sau extern sunt decontate prin custode şi păstrate în siguranţă în sistemele depozitarilor centrali, locali sau externi, custozi globali.

 

Instrumentele financiare din portofoliul fondurilor de pensii NU sunt păstrate la banca depozitar, ci în sistemele depozitarilor centrali (Banca Naţională, Depozitarul Central, Depozitarii Centrali Internaţionali – Euroclear, Clearstream etc), conform legislaţiei aplicabile fondurilor de pensii private si facultative (Legea 411/2004 la pilonul 2 si Legea 204/2006 la pilonul 3, cu completările şi modificările ulterioare) şi evidenţiate separat de activele proprii ale băncii, în conturi distincte în sistemele depozitarilor centrali.

 

Suplimentar, activele fiecărui fond sunt evidenţiate separat nu doar de activele băncii, dar şi de activele celorlalţi clienţi.

 

Banca depozitar NU poate dispune de respectivele instrumente financiare; mai mult, îi este interzis să fie contraparte la tranzacţiile încheiate de fonduri, cu un număr limitat de excepţii, cum ar fi schimburile valutare, depozitele sau piaţa primară a titlurilor de stat.

 

De asemenea, diversificarea portofoliului, a investiţiilor, nu are legătură cu diversificarea administratorilor sau a băncilor-depozitar. Diversificarea investiţiilor are loc prin respectarea limitelor de investiţii stabilite prin reglementări şi este în legătură cu natura instrumentelor, sectorul de activitate, gradul de expunere, emitenţii de instrumente financiare sau alte tipuri de active etc.

 

Mai mult, banca depozitar are obligaţia verificării încadrării în limitele investiţionale şi a verificării restricţiilor investiţionale, restricţii date de legislaţie sau de prospectele fondurilor de pensii.

Orice nerespectare a acestor limite/restricţii investitionale se raportează ASF.

 

Astfel, potrivit Art. 13. - (1) al Normei 11/2011, cu completările şi modificările ulterioare, expunerea faţă de un singur emitent nu poate depăşi 5% din activele fondului de pensii private, iar expunerea faţă de un grup de emitenţi şi persoanele afiliate acestora nu poate depăşi 10% din activele fondului de pensii private, aceste limite fiind aplicabile şi pentru banca-depozitar.

 

În continuare, aliniatul (2) precizează că ”limitele prevăzute la alin. (1) se referă la toate tipurile de investiţii permise de lege şi de prezenta normă, inclusiv conturi, depozite bancare, instrumente financiare derivate şi operaţiuni reverse repo, cu excepţia titlurilor de stat.”

 

Rămânem la dispoziţia dvs. în legătură cu orice aspecte ale activităţii unei bănci depozitare, în vederea unei complete informări a publicului din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO