Burse - Fonduri mutuale

Premieră la CNVM: un şef de serviciu de 31 de ani este susţinut pentru postul de vicepreşedinte

Premieră la CNVM: un şef de serviciu de 31 de ani este susţinut pentru postul de vicepreşedinte

Premieră la CNVM: un şef de serviciu de 31 de ani este susţinut pentru postul de vicepreşedinte

Autor: Roxana Pricop

22.06.2011, 00:08 2696

Ieri, puţini deputaţi şi senatori, unii chiar membri ai PDL,ştiau cine este Sorin Florescu, cu câteva minute înainte de ora16:00, când erau programate audierile candidaţilor pentru poziţiilede membri în consiliul CSA şi pentru poziţia de vicepreşedinte alCNVM în cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe din Senat şiCamera Deputaţilor.

Sorin Florescu este susţinut de PDL şi candidează pentru unmandat de cinci ani la conducerea autorităţii de supraveghere şireglementare a pieţei de capital. Conducerea CNVM este formată dinşapte membri, preşedintele Comisiei fiind, din iunie 2001, GabrielaAnghelache. A doua funcţie de vicepre­şedinte este în prezentdeţinută de Carmen Negoiţă.

După audierile de ieri, Parlamentul urmează să se pronunţe prinvot săptămâna viitoare asupra candidaturilor. PNL a propus anultrecut pentru funcţia de vicepreşedinte pe Alexe Gavrilă, deprofesie inginer metalurgist, însă nu există informaţii oficialecare să confirme că partidul şi-a menţinut propunerea.

Sorin Florescu, în vârstă de 31 de ani, este din noiembrie 2007şeful serviciului de inspecţii de control din cadrul CNVM. El aînceput să lucreze în cadrul CNVM de la 23 de ani în calitate deinspector şi de expert la nivel european. Candidatura lui Florescupentru funcţia de vicepreşedinte al CNVM, rămasă liberă în urmă cuun an după expirarea mandatului lui Paul Miclăuş (susţinut de PNL),este o premieră pentru CNVM pentru că Florescu este primul candidatcare provine din interiorul Comisiei. Ceilalţi şase comisari de laconducerea arbitrului pieţei de capital au fost numiţi de Parlamentşi au ajuns în funcţii fiind susţinuţi de partidele politice aflatela guvernare fără însă a avea experienţă în supravegherea pieţei decapital. Dacă va obţine votul Parlamentului săptămâna viitoare,Sorin Florescu va deveni cel mai tânăr comisar de la conducereaCNVM.

A doua funcţie de vicepreşedinte al CNVM este deţinută de CarmenNegoiţă (susţinută de PDL şi soţia primarului sectorului 3 dinBucureşti Liviu Negoiţă), al cărei mandat de cinci ani expiră în2012.


Miza pentru funcţia de vicepre­­şedinte este ridicată. La nivelsalarial, Sorin Florescu ar putea obţine o creştere de aproapecinci ori a salariului dacă va deveni vicepreşedinte. În 2009, el aîncasat un venit anual de 67.095 lei în calitate de şef serviciuinspecţii, în timp ce Carmen Negoiţă, vicepre­şedinte al CNVM , aobţinut un venit anual de 391.143 lei în acelaşi an, potrivitdeclaraţiilor de avere ale comisarilor.

În 2010 venitul anual încasat de Carmen Negoiţă a crescut pânăla 423.548 lei, potrivit declaraţiei de avere publicate de soţulacesteia Liviu Negoiţă.

Poziţia de vicepreşedinte ocupată de Carmen Negoiţă este dedeparte cel mai bine plătită din cadrul CNVM, nivelul salarial alacesteia fiind chiar peste cel al preşedintelui Comisiei. Potrivitdeclaraţiilor de avere, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, aîncasat în 2009 un venit anual de 274.513 lei, sub cel alcomisarilor.

La nivel profesional, persoana care va deţine funcţia devicepreşedinte va fi responsabilă de supravegherea şi reglementareapieţei locale de capital pe care activează circa 2.000 deprofesionişti, peste 20 de administratori care gestionează 73 defonduri de investiţii cu active de 6,4 mld. lei, cinci SIF-uri cuactive totale de 7,1 miliarde de lei (1,72 mld. euro), FondulProprietatea şi sucursala locală a Franklin Templeton, careges­tionează activele de 16,1 mld. lei ale fondului, şi cei doioperatori de piaţă: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursa dinSibiu (Sibex), precum şi depozitarele şi casele de compensaţie alecelor două pieţe. CNVM supraveghează circa 70 de companii listatela Bursa de Valori Bucureşti, la care se adaugă alte circa 1.200 desocietăţi listate pe RASDAQ, al căror statut este încă incert, darşi cele cele 64 de societăţi de brokeraj care mai sunt active înprezent pe piaţa de capital.

Viitorul vicepreşedinte va avea în faţă un mandat deloc uşor. Înultimii ani Comisia Valorilor Mobiliare s-a confruntat cu tot maimulte scandaluri apărute pe piaţa de capital, printre care senumără nereguli descoperite în conducerea unei SIF, fraude lasocietăţi de brokeraj sau probleme în derularea ofertelor publicede preluare. Comisia a ieşit cu reputaţia ştirbită şi din scandalulfalimentului FNI după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adecis anul trecut că CNVM alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlasşi alţi inculpaţi în dosarul FNI este obligată la platadespăgubirilor corespunzătoare sumelor iniţial investite şiindexate cu rata de inflaţiei. Estimări neoficiale plaseazădespăgubirile la circ 60 milioane de euro, sumă ce reprezintăbugetul CNVM pe zece ani, astfel că Parlamentul a decis să amânepână anul viitor plata acestor despăgubiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO