Burse - Fonduri mutuale

Presa elena: National Bank of Greece se uita la Banca Transilvania

Presa elena: National Bank of Greece se uita la Banca Transilvania

Horia Ciorcila

24.07.2009, 00:00 98

Banca Transilvania (TLV) ar fi principala tinta de achizitie a grupului financiar grec National Bank of Greece (NBG), care a strans recent 1,25 mld. euro de la investitori fiind una dintre cele mai capitalizate banci din Europa, potrivit agentiei elene de presa Axia Plus.

Potrivit presei elene, fondul de investitii Marfin Investment Group (MIG) este de asemenea in discutii pentru preluarea Bancii Transilvania.

Actiunile Bancii Transilvania au urcat ieri cu 5% pe Bursa de la Bucuresti.

Banca Transilvania este cea mai mare institutie de credit cu capital privat romanesc, fiind controlata de un grup de investitori din Cluj, cel mai important fiind Horia Ciorcila, presedintele bancii, care detine 5% din actiuni. BERD detine o participatie de 15%, in timp ce SIF-urile controleaza impreuna inca 15%.

Reprezentantii Bancii Transilvania nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.

Valoarea bancii pe Bursa a scazut puternic in ultimii doi ani, de la 1,7 mld. euro in iulie 2007 la 310 mil. euro in prezent, transformand-o intr-o tinta atractiva de preluare pentru un investitor strain. Banca Transilvania avea la sfarsitul lunii martie active de 4,65 mld. euro, fiind una dintre primele zece banci din piata.

In octombrie 2008 au aparut informatii in piata conform carora principalii actionari ai bancii ar fi mandatat banca de investitii americana Merrill Lynch sa caute cumparatori. Ciorcila a negat insa pana acum toate speculatiile privind vanzarea bancii.

NBG, care detine in prezent Banca Romaneasca, este interesata de noi achizitii pe piata romaneasca, avand la dispozitie circa 1 mld. euro pentru achizitia de active. Pe langa Banca Transilvania, in vizorul grecilor se mai afla si RBS Bank Romania, divizia locala a Royal Bank of Scotland, care este in prezent la vanzare.

NBG este cea mai mare banca din Grecia, insa pe piata romaneasca este mai slab reprezentata decat rivalele EFG Eurobank (actionarul majoritar al Bancpost), Piraeus Bank sau Alpha Bank.

De cealalta parte, MIG este reprezentat pe piata romaneasca de Marfin Bank, fosta Egnatia. Grupul a strans in 2007 peste 5 mld. euro de la investitori si a anuntat la inceputul anului ca mai vrea sa stranga 5 mld. euro pentru achizitii in Grecia si Europa de Est.

Reprezentantii celor doua grupuri nu au putut fi contactati pentru comentarii.

 

Cifrele Bancii Transilvania

  • Banca Transilvania a raportat anul trecut un profit record, de 108 mil. euro, ca urmare a vanzarii participatiei de 25% la compania de asigurari Asiban.
  • Activele totale ale bancii se ridicau la finele lunii martie la 4,65 mld. euro, avand o cota de piata de circa 5,9%.
  • Banca din Cluj a obtinut la finele anului trecut doua finantari, de la BERD si IFC in valoare de 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO