Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele ASF către administratorii de pensii, firmele de asigurare şi fondurile de investiţii: Vor veni situaţii cu care nu ne-am mai întâlnit. Fiţi extrem de prudenţi

Preşedintele ASF către administratorii de pensii,...
10.11.2022, 17:52 282
  •  Creşterea rezilienţei instituţiilor financiare nebancare şi a finanţării de pe piaţă, un efort necesar în situaţia actuală, spune Comitetul European pentru Riscuri Sistemice
 

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a atenţionat responsabilii din pieţele supravegheate de instituţia pe care o conduce să fie „extrem de prudenţi", în contextul în care economia trece printr-o perioadă grea şi imprevizibilă, se arată într-un comunicat de presă.

„Mesajul meu pentru conducătorii pieţelor financiare nebancare este unul extrem de clar: să fiţi extremi de prudenţi, dar mai ales să fiţi foarte responsabili cu privire la modul în care administraţi banii populaţiei, pe cei ai investitorilor. Trăim vremuri pline de incertitudini, vor veni situaţii cu care probabil nu ne-am mai întâlnit”, a declarat preşedintele ASF în deschiderea celei de VIII-a ediţii a Conferinţei Internaţionale ISF2022, desfăşurată la Bucureşti pe 10 noiembrie.

Actualul context geopolitic şi macroeconomic influenţează la nivel global stabilitatea pieţelor financiare europene, motiv pentru care autorităţile de supraveghere trebuie să monitorizeze cu atenţie riscurile şi să-şi utilizeze prerogativele pentru a interveni acolo unde este necesar, reiese din comunicatul ASF.

Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS) atrăgea atenţia, prin intermediul unui avertisment emis în această toamnă, asupra faptului că a identificat anumite riscuri pentru stabilitatea financiară a Uniunii Europene şi că acestea se pot materializa simultan, interacţionând între ele şi amplificându-şi reciproc impactul, chiar dacă sistemul financiar al Uniunii s-a dovedit rezilient până în acest moment, în pofida creşterii incertitudinilor geopolitice şi economice.

Experţii CERS subliniază că evoluţiile geopolitice au un impact asupra preţurilor energiei şi aprovizionării cu energie, implicând o nouă creştere a presiunilor asupra bilanţului pentru companii şi gospodării. În plus, inflaţia peste aşteptări înăspreşte condiţiile financiare, ceea ce ar putea amplifica stresul în sectorul financiar.

În avertismentul emis de CERS se arată că este necesară contracararea vulnerabilităţilor şi creşterea rezilienţei instituţiilor financiare nebancare şi a finanţării de pe piaţă. Comitetul European pentru Riscuri Sistemice menţionează că autorităţile ar putea fi nevoite să îşi utilizeze prerogativele de supraveghere pentru a atenua consecinţele materializării riscurilor la adresa stabilităţii financiare şi pentru a preîntâmpina disfuncţionalităţile pieţelor.

Autorităţile relevante ar trebui, de asemenea, să continue să monitorizeze îndeaproape riscurile şi să intensifice dialogul de supraveghere cu instituţiile financiare nebancare supravegheate, acolo unde este necesar.

„Într-un context dificil, care se reflectă în evoluţiile economice înregistrate atât la nivel global, cât şi local, trebuie să acţionăm cu prudenţă pentru menţinerea stabilităţii financiare a pieţelor supravegheate. Trebuie, de asemenea, să fim fermi în a controla şi în a impune respectarea legilor, pentru o dezvoltare corectă şi sustenabilă a acestor pieţe”, adaugă preşedintele ASF.

Instituţiile financiare nebancare îşi pot consolida şi mai mult rezilienţa, în contextul în care se asigură că practicile lor de gestionare a riscurilor reflectă în mod adecvat deteriorarea mediului de risc şi respectă îndrumările şi aşteptările autorităţilor de supraveghere.

„De exemplu, pentru fondurile de investiţii, aceasta înseamnă monitorizarea atentă şi contracararea posibilelor decalaje excesive de lichiditate sau a îndatorării excesive; pentru contrapărţile centrale (CPC), membrii compensatori şi clienţii acestora, înseamnă monitorizarea expunerilor la instrumente financiare derivate, precum şi contracararea riscului de concentrare şi a prociclicităţii în practicile de marjă de-a lungul lanţului Contrapărţii Centrale, membrilor compensatori şi ai clienţilor acestora; pentru asigurători, aceasta înseamnă acordarea unei atenţii sporite riscurilor de piaţă şi de lichiditate, care s-ar putea concretiza într-un scenariu de volatilitate crescută a pieţei şi incertitudini ridicate”, potrivit documentului elaborat de CERS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO