Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele Băncii Transilvania, achitat în dosarul de manipulare a pieţei de capital

Preşedintele Băncii Transilvania, achitat în dosarul de manipulare a pieţei de capital

Autor: Andrei Chirileasa

05.07.2011, 00:06 544

Dosarul a fost urmărit cu atenţie de toţi cei implicaţi pe piaţalocală de capital, care aşteptau să vadă cum vor decide judecătoriiîntr-o problemă care ridică în prezent numeroase neclarităţi, cea amanipulării pieţei de capital.

Procurorii DIICOT Cluj l-au trimis în iulie 2010 în judecată peHoria Ciorcilă, îm­preună cu fostul vicepreşedinte al BănciiTransilvania (simbol bursier TLV), Claudiu Silaghi, soţia şi soacraacestuia, pentru infrac­ţiuni de manipulare a pieţei de capital înlegătură cu o serie de tranzacţii derulate în 2009 pe Bursa de laBucureşti cu acţiunile TLV.

Horia CiorcilăÎn dosar au mai fost puşi sub acuzaredirectorul general al sucursalei din România a Bank of Cyprus,Georgios Christofourou, şi un alt angajat al aceleiaşi bănci, carear fi cumpărat de pe bursă acţiuni TLV înainte ca Bank of Cyprus săfie raportată ca acţionar semnificativ, dar şi cei doi brokeri careau intermediat tranzacţiile incriminate, Dan Das­căl de la BTSecurities şi Radu Jurcovan de la IFB Finwest.

Trimiterea în judecată a lui Ciorcilă şi compania a fost un şocpentru întreaga piaţă, iar dosarul a fost unul extrem de greu dincauza complexităţii acuzaţiilor formulate de procurori, care aufost de o gravitate fără precedent pe piaţa românească de capital.Potrivit unor surse apropiate cazului, rechizitoriul procurorilorşi probele prezentate în instanţă însumează peste 40 de dosare,fiecare cu sute de pagini.

Dosarul a fost judecat în mai puţin de un an de TribunalulBucureşti, un timp record având în vedere istoria altor dosarecelebre care au suferit ani şi ani de amânări. Judecătorul a decisîn final achitarea persoanelor puse sub acuzare, iar sentinţa arputea fi un reper în privinţa modului în care vor fi instrumentateşi judecate pe viitor aceste cazuri.

"Am luat act de decizia favorabilă în ceea ce mă priveşte,pro­nunţată azi de Tribunalul Bucureşti în cauza privind presupusamanipulare a pie­ţei de capital şi apreciez că, prin aceastăhotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărulfiind astfel restabilit", a declarat Horia Ciorcilă (47 de ani). Eldeţine direct circa 5% din acţiunile băncii.

Procurorii DIICOT şi-au anunţat încă de ieri intenţia de a atacadecizia la Curtea de Apel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO