Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele Joe Biden anunţă un grant de 14 mil. dolari pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România. Creştere pe acţiunile Nuclearelectrica

Preşedintele Joe Biden anunţă un grant de 14 mil....

Autor: Eduard Ivanovici

27.06.2022, 15:22 369

Pe fondul „Iniţiativei Parteneriat Global pentru Infrastructură” din cadrul summit-ului G7, preşedintele american Joe Biden a anunţat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie şi proiectare pentru proiectul SMR din România, potrivit unui comunicat de presă al Nuclearelectrica.

În dezvoltarea studiului, Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) şi NuScale vor colabora cu USTDA pentru iniţierea unui pachet de studii şi activităţi de inginerie şi proiectare, precum şi analize tehnice ale amplasamentului potenţial de la Doiceşti, care vor furniza României date esenţiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din România. Respectivele informaţii sunt esenţiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasă a activităţilor şi definirea proiectului prin raportare la cerinţele de autorizare şi reglementare naţionale şi internaţionale aplicabile. De asemenea, în această etapă vor fi identificaţi potenţialii furnizori de servicii şi pentru producţia componentelor şi asamblarea acestora în România.

La jumătatea şedinţei de tranzacţionare de ieri de la bursa locală, acţiunile SNN creşteau cu 1,8% pe un rulaj de 720.000 de lei, capitalizarea societăţii deţinute majoritar de statul român ajungând la 13,6 miliarde de lei, conform datelor BVB.

„Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima şi singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale României, contribuind în acelaşi timp la independenţa energetică şi prosperitatea ţării noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegând o tehnologie deja aprobată şi validată de către un reglementator cu experienţă, Romania se asigură, de asemenea, ca proiectele sale în domeniul energiei nucleare respectă cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară”, spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Romania, prin Nuclearelectrica, face astfel primii paşi spre implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module şi o putere instalată 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO