Burse - Fonduri mutuale

Preşedintele Prebet, amendat cu 12.800 de lei de ASF pentru achiziţia a 5% din Roca Investments fără acordul acţionarilor

Preşedintele Prebet, amendat cu 12.800 de lei de ASF...

Autor: Tibi Oprea

12.08.2021, 18:55 282

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să îl sancţioneze cu amendă în valoare de 12.800 de lei pe Mathe Francisc, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al producătorul de prefabricate din beton armat şi precomprimat Prebet Aiud (simbol bursier PREB), pentru că a cumpărat un pachet de 5%  din acţiunile ROCA Investments, societate de investiţii parte a Impetum Group, fără acordul acţionarilor, potrivit unui raport publicat joi pe site-ul Bursei de la Bucureşti.

Supraveghetorul pieţei menţionează în decizia din 10 august că administratorii Prebet nu au convocat o adunare generală a acţionarilor în cadrul căreia să se discute, respectiv aprobe o eventuală tranzacţie, operaţiunea fiind decisă de Consiliul de Administraţie în data de 4 mai 2021 şi finalizată trei zile mai târziu, pe 7 mai, cu plata sumei de 2,1 mil. euro.

„Obligaţia obţinerii unei aprobări prealabile din partea adunării generale extraordinare a acţionarilor a încheierii unor acte juridice al căror obiect depăşeşte un anumit prag valoric vizează expres atât contracte privite ut singuli, cât şi pe acelea care, în mod cumulat, depăşesc 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele, încheiate de către administratorii sau directorii emitentului”, menţionează art. 90 alin. (1) din Legea nr. 24/2017.

În speţă, ASF constată faptul că, în ceea ce priveşte operaţiunea prin care societatea Prebet Aiud SA a dobândit 5% din acţiunile Platformei ROCA nu a existat o aprobare prealabilă a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor societăţii, astfel cum indică prevederile legale.

Argumentele care au stat la baza deciziei de investiţie au fost randamentul investiţiilor anunţat de ROCA Investments, de 62% în 2020, respectiv dublarea evaluării portofoliului, la 42 mil. euro anul trecut, precum şi granularitatea investiţiilor şi domeniile de activitate diverse în care ROCA investeşte.

„Am căutat diverse oportunităţi pentru a investi resursele financiare ale Prebet Aiud, iar ROCA Investments a fost cea mai bună soluţie de investiţie pentru compania noastră, având în vedere validitatea modelului lor de business”, a spus Francisc Mathe, preşedinte al Prebet Aiud, în urma tranzacţiei, pentru ZF.

Decizia Preşedintelui a fost contestată de unul dintre administratori, Nicolae Raţiu, fost preşedinte al companiei. Ca argumente, Raţiu a spus că Prebet plăteşte de două ori şi jumătate peste activele ROCA pentru această tranzacţie şi a susţinut că preşedintele Prebet nu s-a consultat cu conducerea şi cu board-ul atunci când a decis să facă acest pas.

Mathe Francisc a replicat că “decizia Prebet de a face investiţii a fost luată în AGA din data 29 ianuarie 2021 prin votul majoritar al acţionarilor”, în timp ce ASF transmite că în cadrul adunării a fost luată o hotărâre vizând planul de investiţii, iar în data de 28 aprilie 2021 acţionarii au decis în AGOA să respingă respingerea acestei decizii.

„Aprobarea unui plan de investiţii în valoare totală de 16.000.000 lei, din care (i) 3.600.000 lei destinat unor investiţii în utilaje şi echipamente aferente activităţii curente a Societăţii şi (ii) 12.400.000 lei destinat unor (a) investiţii financiare în (a1) instrumente financiare (acţiuni şi obligaţiuni) admise la tranzacţionare pe pieţe reglementate în înţelesul prevederilor Directivei 2014/65/UE privind pieţele de instrumente financiare, astfel cum a fost modificată („MiFID II”), (a2) titluri de stat emise de statul român sau alte state membre din zona euro admise la tranzacţionare pe pieţe reglementate, (a3) acţiuni sau părţi sociale la societăţi nelistate la Bursă; (b) investiţii imobiliare în imobile (terenuri şi/ sau construcţii) situate în România sau alte state membre din zona euro”, este decizia acţionarilor din 29 ianuarie, care a trecut cu 19,7 de milioane de voturi pentru (53,3%) şi 17,2 milioane de voturi împotrivă.

„Respingerea definitivă a implementării planului de investiţii votat de adunarea generală ordinară în data de 29.01.2021, aşa cum a fost el aprobat prin punctul 4 al hotărârii în ceea ce priveşte suma de 16.000.000 de lei pentru investiţiile altele decât cele destinate activităţii curente a societăţii”, este punctul pe care acţionarii Prebet l-au respins în 28 aprilie 2021.

Contravenţia are drept de contestaţie la ASF în termen de 30 de zile de la data comunicării.

Prebet Aiud are 64,2 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 30,9% de Liviu Hagea, în proporţie de 17,3% de Green Energy Specialists (GES) din Bistriţa, în proporţie de 14,8% de Anodin Assets Cluj-Napoca şi în proporţie de 12,3% de Acord Construct Bitriţa.

Luna trecută ASF a mandatat Acord Construct, Anodin Assets şi GES, care au împreună 44,4% din acţiunile PREB, să depună documentaţia aferentă ofertei publice de preluare obligatorie, fiind suspectate că acţionează în mod concertat în legătură cu societatea.

De la începutul anului, acţiunile PREB înregistrează o creştere de 20,1%, pe fondul unor tranzacţii de 9,7 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO