Burse - Fonduri mutuale

Presiunea la vânzare evaporă 3 mld. lei în doar o zi la Bursa de la Bucureşti: BET scade cu 2,6%. Electrica, la minim istoric, Digi minus 5%, Petrom şi Nuclearelectrica, minus 4%. Scăderi pe linie

Presiunea la vânzare evaporă 3 mld. lei în doar o zi...

Autor: Liviu Popescu

19.09.2022, 18:13 6486

Cu 2,6% a scăzut luni Bursa de la Bucureşti, atingând astfel un minim al ultimelor şase luni, într-o şedinţă în care cumpărătorii şi-au făcut abia după-amiaza apariţia, mult prea târziu însă întrucât presiunea la vânzare a dus acţiunile Electrica la un minim istoric în timp ce Petrom şi Nuclearelectrica au pierdut câte 4% fiecare, arată datele BVB.

A fost o şedinţă puternic pe roşu, aşa cum investitorii au mai experimentat la doar câteva zile de la izbucnirea războiului din Ucraina în primăvara lui 2022, venită în pofida unor reveniri pe plan extern, şi la capătul căreia companiile listate au tras linie cu o valoare de piaţă de 200 mld. lei, în scădere cu 3 mld. lei în doar o zi.

Deci de ce a scăzut aşa abrupt BVB când nemţii au revenit de la scădere la plus 0,3%, la fel şi bursa de la Paris dar şi alte pieţe de capital din Europa, iar Wall Street avea în prima oră o creştere de 0,3%?

Un analist identifică patru motive: tranzacţiile mari de la finalul săptămânii trecute, reluarea discuţiilor cu privire la impozitarea în domeniul energiei – ceea ce aduce incertitudine, lichiditatea la cote de avarie care amplifică foarte uşor trendul bursier şi ultimul motiv volatilitatea de pe pieţele externe. “Este greu de stabilit care dintre factorii de mai sus are o contribuţie mai importantă, însă combinarea acestor vectori negativi nu poate lasă insensibilă piaţa locală”, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction.

Potrivit datelor BVB, acţiunile Petrom au pierdut 4,4%, Banca Transilvania a avut minus 2,6%, BRD minus 3,6%, Alro minus 2,2%, SNN minus 4,5%, Digi minus 5%, Electrica minus 3,5% şi la un minim istoric de 7,24 lei. Romgaz a scăzut cu 1,6%, Medlife cu 0,8%, TTS cu 1,3%. Pe de altă parte acţiunile ONE au urcat cu 0,2%, cele ale Purcari cu 0,11%.

“Bursa americană s-a apropiat în ultimele zile de minimele anului şi aceste scăderi au contaminat şi bursa românească. Investitorii reacţionează la datele recente despre inflaţie, care au venit peste tot în lume peste aşteptări, deci o persistenţă a inflaţiei care necesită intervenţii mai importante din partea băncilor centrale ce afectează la pachet şi economia. Investitorii au sperat că scăderile recente ale preţurilor la petrol şi alte mărfuri vor încetini mai puternic inflaţia, însă în august nu s-a văzut decât un impact marginal”, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

Cea mai tranzacţionată acţiune a fost Petrom cu 6,1 mil. lei urmată de Fondul Proprietatea cu 4,2 mil. lei şi Banca Transilvania cu 3,6 mil. lei. Sunt mulţi investitori care aşteaptă decizia FED de miercuri pentru a vedea dacă cea mai puternică bancă centrală din lume va avea acelaşi ton de creştere agresivă a dobânzilor, spune un broker.

De la începutul anului 2022 indicele BET are minus 12%, doar în ultima lună declinul fiind de 9,5%. Toţi indicii bursieri de la BVB sunt pe minus de la început de 2022 cel mai abrupt declin fiind al BET-AERO cu 15%.

 
 

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO