Burse - Fonduri mutuale

Preţul petrolului scade cu 1,3% la 103 dolari/baril, pe măsură ce Europa se distanţează de petrolul rusesc

Preţul petrolului scade cu 1,3% la 103 dolari/baril, pe...

Autor: Mediafax

27.04.2022, 17:57 166

Preţul petrolului a scăzut miercuri, în condiţiile în care creşterea dolarului a făcut ca barilul să fie mai scump, Germania, cea mai mare economie a Europei, şi-a accelerat planurile de a se desprinde de petrolul rusesc, iar epidemia de coronavirus a umbrit perspectivele economice ale Chinei. 

Conform Reuters, cotaţiile futures ale ţiţeiului Brent au scăzut cu 1,34 dolari, sau 1,3%, la 103,65 dolari pe baril la ora 13:53 GMT. Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate au scăzut cu 1,50 dolari, sau 1,5%, la 100,20 dolari pe baril.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a oprit livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia, într-o escaladare majoră a disputei dintre Rusia şi Occident din cauza Ucrainei.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Rusia se foloseşte de combustibilii fosili pentru a şantaja UE, dar a adăugat că era combustibililor fosili ruşi în Europa se apropie de sfârşit.

Germania, care a fost dependentă de Rusia pentru securitatea sa energetică, merge înainte cu încercările de a deveni independentă de importurile de gaze şi petrol rusesc. Ministrul german al economiei a declarat că planurile pentru ca Germania să preia controlul rafinăriei PCK Schwedt, deţinută majoritar de Rosneft şi ultimul mare cumpărător de ţiţei rusesc din Germania, progresează.

Datele din industrie au arătat marţi că stocurile de ţiţei şi distilate din SUA au crescut săptămâna trecută, în timp ce stocurile de benzină au scăzut.

De asemenea, plafonând creşterile preţului petrolului, dolarul a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce a făcut ca achiziţiile de petrol să fie mai scumpe pentru deţinătorii de alte monede.

"O acumulare de ţiţei în SUA săptămâna trecută şi exporturile de ţiţei ruseşti încă solide limitează creşterea ţiţeiului", a declarat Giovanni Stauvono, analist de mărfuri la UBS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO