Burse - Fonduri mutuale

Preţurile în scădere şi taxa pe stâlp au doborât profitul Nuclearelectrica

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica

Autor: Roxana Petrescu

15.08.2014, 00:06 497
Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, care produce circa 20% din cantitatea de energie locală, s-a confruntat cu o scădere a profitului de 69% în primul semestru al anului, rezultatul companiei fiind puternic influenţat de preţurile mai mici la electricitate, dar şi de introducerea taxei pe stâlp. Veniturile raportate de companie s-au comprimat cu 13% în perioada analizată.
 
„Scăderea profitului net se datorează în principal scăderii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa competitivă şi efectului impozitului pe construcţii special în cuantum de 44,7 milioane de lei în primul semestru din 2014 (zero în perioada similară din 2013). De asemenea, în primul semestru din 2014 nu au mai fost realizate venituri din penalităţi semnificative (în S1 acestea au fost în cuantum de 40 de milioane de lei)“, explică Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.
 
În aceste condiţii, compania a înregistrat venituri totale de 853,9 milioane de lei (191,2 milioane de euro), cu 13% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit net de 60,4 milioane de lei (13,5 milioane de euro).
 
Potrivit informaţiilor disponibile, în primele şase luni ale anului consumul de energie a scăzut cu 2%, salvarea producătorilor locali fiind mai ales exporturile de energie, în contextul în care producţia bună de energie hidro şi regenerabilă a ţinut preţurile jos.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO