Burse - Fonduri mutuale

Prima decizie după scandalul Sima: CNVM a suspendat activitatea WBS România

Prima decizie după scandalul Sima: CNVM a suspendat activitatea WBS România

Autor: Roxana Pricop

25.10.2012, 18:17 630

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pieţei de capital, a suspendat azi activitatea societăţii de brokeraj WBS România, fondată de Cristian Sima, pentru o perioadă de până la două săptămâni, până la definitivarea unui raport de control, potrivit unei ordonanţe emise de instituţie.

Comisia a precizat că suspendarea este o măsură asiguratorie şi că a fost motivată de faptul că reprezentanţii firmei de brokeraj nu au pus la dispoziţia auditorilor informaţii despre conturile bancare ale clienţilor.

Ca urmare a acestei decizii, societatea de brokeraj nu mai poate intermedia tranzacţii în numele clienţilor şi nici să tranzacţioneze pe cont propriu. WBS România este printre cele mai mici societăţi de brokeraj de pe piaţa locală, cu tranzacţii intermediate pe bursa de la Bucureşti de 13 milioane de lei în primele nouă luni din acest an.

Pentru protejarea intereselor investitorilor, societăţii îi sunt permise activităţi precum restituirea disponibilităţilor clienţilor, transferarea acţiunilor deţinute de clienţi la o altă societate de brokeraj, închiderea poziţiilor deschise aferente instrumentelor financiare derivate, în nume propriu sau în numele clienţilor, la solicitarea acestora.

Comisia a derulat în ultimele două săptămâni un control la sediul societăţii WBS România, după ce în presă au apărut informaţii privind dispariţia a lui Cristian Sima cu banii clienţilor WBS Holding, o societate înregistrată în Insulele Virgine prin care Sima tranzacţiona în numele clienţilor pe pieţele valutare străine. Pe 12 octombrie, Cristian Sima, fondatorul societăţii WBS România şi fost preşedinte al Bursei din Sibiu, a apărut la televizor şi a spus a fugit în Islanda pentru că ar fi pierdut banii unor clienţii făcând tranzacţii mai riscante decât i-a fost permis prin mandat.

Miza controlului derulat de CNVM la sediul WBS România este dacă a existat o legătură între societatea de brokeraj cu sediul în România şi societatea WBS Holding înregistrată în Insulele Virgine. Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte şi director general al Bursei din Sibiu.

Concluziile acestui raport de control ar putea fi prezentate săptămâna viitoare, în condiţiile în care în momentul de faţă raportul este pus la dispoziţia societăţii de brokeraj pentru a-şi prezenta puncutl de vedere la observaţiile făcute de controlul CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO