Burse - Fonduri mutuale

Prima lună din 2022 la Bursa de Valori Bucureşti: de la minus 7% la Transelectrica, minus 6% la Transgaz, scăderi şi pentru MedLife şi Romgaz, la creşteri de 12% la BRD şi 15% la Sphera. Indicele BET a crescut cu 1%

Elena Uleia, Prime Transaction: Din punct de vedere bursier, luna februarie va fi în continuare una volatilă, marcată pe de-o parte de rezultatele financiare ale companiilor şi pe de altă parte de tensiunile geopolitice la nivel mondial.

Elena Uleia, Prime Transaction: Din punct de vedere bursier, luna februarie va fi în continuare una volatilă, marcată pe de-o parte de rezultatele financiare ale companiilor şi pe de altă parte de tensiunile geopolitice la nivel mondial.

Autor: Liviu Popescu

02.02.2022, 19:00 3970

♦ Din cele 19 acţiuni ale BET, 11 au fost pe plus, iar 8 pe minus ♦ BRD, cea mai mare creştere a valorii de piaţă, respectiv 1,45 miliarde de lei ♦ La polul opus, Petrom a pierdut 1,5 miliarde de lei.

Pe o bursă în creştere cu doar 1% în ianuarie, lună în care anxietatea rar întâlnită a dus la vânzări agresive şi implicit tran­zacţii istorice, aripioa­rele de la KFC, creditele unei bănci franceze şi alu­miniul din Slatina au ieşit câştigă­toare. La polul opus, cei cu investiţii la Transelectrica, la conductele cu gaze ale Transgaz, dar şi benzinăriile Petrom au avut scăderi.

Cele mai performante acţiuni din structura indicelui principal BET pe parcursul lunii ianuarie au fost cele ale companiei Sphera, cea care admi­nistrează în sistem de franciză restau­rantele KFC, Pizza Hut, Taco Bell. Astfel, potrivit calculelor reali­zate de ZF, acţiunile SFG s-au apre­ciat cu 15% pe parcursul primei luni, evo­luţie determinată şi de propune­rea unor dividende cu un randament de 5%. Valoarea de piaţă a compa­niei a urcat cu 87 mil. lei, la 670 mil. lei.

„Topul clasamentului cu evoluţii pozitive este ocupat de companiile care au anunţat propuneri de divi­dende, şi anume SFG şi BRD. Dacă în cazul BRD creşterea cotaţiei o atribui în mare parte anunţului privind dividendele, în cazul SFG consider că evoluţia liniară a cotaţiei din 2021, dar şi aşteptările privind evoluţia pandemiei au favorizat interesul crescut al investitorilor asupra companiei“, spune Elena Uleia, broker la Prime Transaction.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO