Burse - Fonduri mutuale

Prima reacţie a operatorului pieţei de capital din România la prăbuşirea indicilor bursieri: Piaţa de capital locală a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare

Prima reacţie a operatorului pieţei de capital din...

Autor: Liviu Popescu

19.12.2018, 12:56 841

Bursa de Valori de la Bucureşti, operatorul unei pieţe de capital de circa 160 miliarde de lei, a avut în urmă cu puţin timp prima reacţie la prăbuşirea indicilor bursieri ca urmare a anunţului unor taxe impuse de PSD care lovesc puternic în cele mai reprezentative sectoare, respectiv energie şi bancar.

“Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituţie fundamentală a pieţei de capital, a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern. Piaţa de capital localăîn care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă. Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă”, menţionează BVB.

Indicele principal BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti se prăbuşeşte cu 8,6% la ora redactării acestei ştiri ceea ce înseamnă că bursa de la Bucureşti a pierdut într-o singură şedinţă întreg progresul înregistrat pe parcursul anului 2018, potrivit calculelor ZF. Practic bursa de la Bucureşti a trecut pe minus în 2018.

Ceea ce părea un final de an liniştit pentru investitorii de la Bucureşti s-a transformat astăzi într-un coşmar pentru aceştia în contextul în care bursa traversează probabil cea mai proastă şedinţă determinată strict de factori interni din istorie.

Brokerii, analiştii, participanţi la piaţă sunt năuciţi şi se privesc îngroziţi prăbuşiri care le aduc mai degrabă aminte de criza din 2007-2008, însă în realitate aceastea vin ca urmare a peticirii unui buget mult prea generos decât îi permite statutul României de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană.

Companiile din structura indicelui principal BET înregistrează la ora 12:00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în două ore de tranzacţionare de astăzi, respectiv de la deschiderea bursei de la ora 10:00, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare, potrivit calculelor ZF pe baza BVB.

Declinul este determinat integral de factori interni în contextul în care taxele anunţat marţi seară de ministrul finanţelor lovesc puternic în cele mai reprezentative sectoare de la bursa românească, respectiv bancar şi energie. Totodată o lovitură în plus o încasează şi Pilonul II de pensii private, cel mai important investitori instituţional de la bursă.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO