Burse - Fonduri mutuale

Prima şedinţă de tranzacţionare cu acţiuni Arobs: raliu de 43% faţă de plasamentul privat, record de lichiditate şi o companie care se apropie de statutul de unicorn IT în lei​

Prima şedinţă de tranzacţionare cu acţiuni Arobs:...

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici

07.12.2021, 07:24 717

Aceasta este cea de-a 21-a listare cu acţiuni la Bursa de la Bucureşti de la începutul anului 2021 încoace Cu un profit net de 44,4 mil. lei din iunie 2020 şi până în iunie 2021 şi cu o capitalizare de circa 880 mil. lei, Arobs se tranzacţionează la un PER de 20x.

Cei care au cumpărat acţiuni Arobs Transilvania Software (AROBS) în timpul plasa­mentului privat din octombrie au putut ca pe 6 de­cembrie 2021, în prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, să marcheze un profit chiar şi de 43%, arată datele ZF.

Pe de altă parte, investitorii care au cumpărat ieri acţiuni AROBS au de astăzi în portofoliu cea mai mare companie din IT de la Bursa de la Bucureşti, una care a încheiat cel mai mare plasament pe AeRO, de apro­xi­mativ 75 mil. lei, cu intenţia de transfer pe prin­cipal în 2022, şi care se tranzacţionează la un PER de 20x.

Cu un interval de tranzacţionare între un minim de 1,68 lei pe acţiune (24% faţă de pre­ţul de 1,357 lei din plasamentul privat) şi un maxim de 1,94 lei pe acţiune (plus 43%), Arobs Transilvania Software a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare la preţul de 1,94 lei în contextul unor tranzacţii de 15 mil. lei.

Arobs devine cea mai mare companie din IT de la Bursa româ­nească, cu o capita­lizare de 884 mil. lei, prima şedinţă de tranzacţionare poziţionând compania din Cluj între SIF Oltenia (887 mil. lei) şi Biofarm (806 mil. lei) şi peste companii care fac parte din BET, precum TTS (707 mil. lei), Conpet (684 mil. lei), Sphera (578 mil. lei).

Potrivit datelor agregate de ZF, în termeni de lichiditate, acesta este cel mai bun debut la tranzacţionare pe segmentul AeRO al unei companii antreprenoriale. Spre comparaţie, precedentul record era deţinut de Agroland Business Systems, com­pa­nie controlată de antreprenorul Ho­ria Cardoş, cu tranzacţii de 13,9 mil. lei.

Pe baza celor mai recente date financiare disponibile, cele de la iunie 2020 la iunie 2021, şi raportate la capitalizarea de ieri, Arobs intră la cota Bursei la un multiplu PER de 20,4x, EV/Sales de 5,55x şi P/S de 5,57x.

„Este un eveniment care a început cu programul Made in Romania al Bursei de Valori la care am participat şi iată că au apărut şi primele roade. Am intrat în acest moment pe AeRO dar vrem să nu ne oprim aici. Ne dorim să mergem mai departe, pe segmentul principal, şi ulterior să fim prezenţi în indicii bursieri. Dorinţa mea de la înfiinţarea firmei a fost să reuşesc să ne putem dezvolta şi să ne dezvoltăm în propria ţară şi să creştem business-uri ade­vărate în România“, spune Voicu Oprean, CEO, fondator şi acţionar majoritar al Arobs Transilvania Software. Absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu o licenţă în automatizări calculatoare, pre­cum şi un masterat în administrarea afacerilor absolvit la Universitatea Babeş-Bolyai, antreprenorul clujean Voicu Oprean, 50 de ani, a intrat de luni în clasamentul celor mai mari deţinători de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, cu un portofoliu de aproximativ 100 de milioane de euro.

Absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu o licenţă în automatizări calculatoare, precum şi un Masterat în administrarea afacerilor absolvit la Universitatea Babeş-Bolyai,  antreprenorul clujean Voicu Oprean, 50 de ani, a intrat de luni în clasamentul celor mai mari deţinători de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, cu un portofoliu de aproximativ 100 de milioane de euro.

Astfel, Voicu Oprean, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi CEO, este acţionarul majoritar la Arobs Software, companie pe care a înfiinţat-o în anul 1998 şi la care astăzi are un pachet de 63,3%. Pe baza preţurilor de tranzacţionare de luni, deţinerea de acţiuni a lui Voicu Oprean la Arobs este de aproximativ 560 mil. lei (110 mil. euro). Voicu Oprean a absolvit şi un EMBA de la Wu, în 2008, precum şi cursurile London Executive Business School în 2018 şi President’s Program in Leadership YPO la Harvard Business School în 2021.

„Bursa ne permite să ridicăm bani în momentul în care avem proiecte importante, proiecte de achiziţii. Vrem să creştem prin achiziţii şi prin inovare continuă. Avem câteva produse în pipeline, urmează să le vedeţi în piaţă cât de curând. De exemplu, purtăm discuţii în Polonia pentru o creştere regio­nală. Obiectivul nostru este să devenim cel mai important jucător din Europa Centrală şi de Est în zona de management de flotă. Am deschis o filială în Indonezia, piaţă de zece ori mai mare decât România, care va trebui să confirme mai mult de acum înainte că putem creşte în ţări emer­gente. Mai luăm în calcul câteva tran­zacţii pe zona de servicii“, spune el.

Fondată în anul 1998 de Voicu Oprean, Arobs este o multinaţională cu şapte birouri deschise în România şi alte şapte în străinătate şi furnizează servicii software şi soluţii pentru o gamă largă de clienţi activi în industrii diverse în ţări din Europa, America de Nord şi Asia.

În luna octombrie a acestui an, Arobs a închis anticipat în prima zi cel mai mare plasament privat din istoria pieţei AeRO, prin atragerea sumei de 74,2 milioane de lei de la investitori.

Fondurile atrase vor susţine strategia de extindere a companiei, prin achiziţia unor companii IT atât la nivel naţional, cât şi internaţional, deschiderea de noi filiale în pieţele importante din Europa şi Statele Unite, precum şi pentru dezvoltarea expertizelor şi specializărilor companiei.

„A fost un an special pentru noi. Dacă ne uităm la cele 21 de listări în acest an la BVB, 18 s-au întâmplat pe piaţa AeRO. Din cele 18 companii listate pe AeRO, 7 dintre ele vin din sectoare legate de tehnologie (...) La Bursa de Valori Bucureşti ne dorim să avem o reprezentativitate cât mai mare a economiei româneşti. Vrem să vedem la bursă companiile din domeniile care au cea mai importantă contribuţie la economia românească şi la dezvoltarea ţării“, spune Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În cadrul plasamentului privat derulat în data de 15 octombrie 2021, compania a vândut un număr de 54.697.494 acţiuni noi nominative, ordinare, dematerializate către 149 investitori de retail, 38 profesionali şi 9 investitori instituţionali care au subscris acţiuni la un preţ de 1,357 lei per acţiune. Plasamentul privat şi listarea acţiunilor AROBS au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.

„Din punctul de vedere al BRK, considerăm listarea AROBS un proiect de referinţă şi nu spun acest lucru doar din patriotism local. Consider că este listarea anului dacă ne uităm la cifrele propuse, notorietate şi capitalizarea anticipată“, spune Răzvan Raţ, director general adjunct al BRK Financial Group.