Burse - Fonduri mutuale

Primăria Bucureştiului deschide azi ofertele pentru obligaţiuni de 500 de milioane de euro

Primăria Bucureştiului deschide azi ofertele pentru...

Autor: Roxana Pricop

26.11.2014, 00:04 281

Azi la ora 11.00 expiră termenul-limită pentru depunerea ofertelor din partea broke­rilor interesaţi să intermedieze emiterea şi vânzarea unor obligaţiuni denominate în lei în va­loare ma­ximă de echivalentul a 500 mil. euro (2,2 mld. lei) care se vor lista la bursa din Bucureşti şi prin care municipalitatea va plăti euroobli­gaţiunile care expiră în iunie 2015.

La ora 12.00 este programată deschiderea ofertelor. Printre brokerii interesaţi de inter­me­dierea emisiunii de obligaţiuni s-ar număra BRD şi Erste Bank, potrivit unor surse din piaţă. Banii atraşi din această emi­siune de obli­gaţiuni vor fi folosiţi pentru refi­nan­ţarea emisiunii de euroobligaţiuni în va­loare de 500 mil. euro scadentă la 22 iunie 2015. Pri­măria poate decide să anuleze sau să mo­di­fice ele­men­tele tranzacţiei în cazul în care con­diţiile pieţei sunt nefavorabile, po­trivit anun­ţu­lui de achi­ziţie făcut de primărie. Aceasta ar putea fi cea mai mare emisiune de obligaţiuni listată la bursa din Bucureşti.

În 2005, pe vremea primarului Adriean Vi­deanu, Primăria Municipiului Bucureşti s-a îm­prumutat cu 500 mil. euro de pe pieţele ex­terne pentru a construi pasajul suprateran Ba­sa­rab, pentru achiziţia de tramvaie noi - me­troul uşor şi pentru reabilitarea infrastruc­turii urbane. Intermediarul emisiunii de euro­bon­duri din 2005 a fost consorţiul JPMorgan şi ABN Amro, desemnat în urma unei licitaţii in­ter­na­ţionale. Lansarea obligaţiunilor Pri­măriei Bucureşti pe piaţa internaţională de ca­pital a avut loc pe 10 iunie 2005 la Londra. În 2005, Primăria a primit oferte de 800 milioane de euro care au depăşit cu mult valoarea de 500 milioane euro - valoare maximă permisă de Ministerul Finanţelor Publice. Cei mai mulţi investitori în obligaţiunile bucureştene sunt din Germania, Austria şi Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO