Burse - Fonduri mutuale

Primăria din Băile Herculane nu şi-a mai plătit de trei ani ratele la emisiunea de obligaţiuni

Primăria din Băile Herculane nu şi-a mai plătit de...

Autor: Stefan Musgociu

06.10.2013, 19:34 1372

Primăria Băile Herculane nu a achitat timp de patru ani costurile aferente unei emisiuni de obligaţiuni din 2006, deşi a transmis semestrial Bursei de Valori Bucureşti rapoarte prin care anunţa că urmează să plătească. Restanţele acumulate se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei.

Primăria a atras în martie 2006 suma de 3,1 milioane de lei de pe piaţa de capital, printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţă în decembrie 2020 care au fost ulterior listate la Bursa de Valori.

Primăria a început să facă plăţile în contul obligaţiunilor în anul 2008, însă acesta a fost singurul an când investitorii au încasat o parte din banii care le reveneau în contul obligaţiunilor cumpărate.

Din iunie 2009 autoritatea locală nu a mai achitat dobânzile şi o parte din principal, deşi a transmis semestrial la bursă că urmează să facă plăţile.

Abia după patru ani, la finele lunii iulie din acest an, primăria a anunţat că nu poate să-şi respecte obligaţiile de plată. Primăria Băile Herculane a trimis atunci un raport Bursei în care arăta că pentru emisiunea de obligaţiuni sunt arierate de 1,2 milioane de lei, din care 678.000 de lei reprezintă principal de rambursat şi 548.000 de lei dobânzi restante.

„Suma încasată din emisiunea de obligaţiuni a fost de 3,1 milioane lei în data de 7 martie 2006 şi folosită pentru investiţii publice care nu au adus noi venituri în bugetul local. Conform prospectului de emisiune au fost acordaţi doi ani de graţie urmând ca rambursarea să înceapă cu anul 2008, la finele semestrului I. La acea dată Primăria oraşului Băile Herculane înregistra plăţi restante şi arierate provenind din perioada 2006 -2008 şi semestrul I 2009. Veniturile proprii realizate nu au asigurat decât plata cheltuielilor de funcţionare a instituţiei noastre, neavând resurse financiare pentru plata ratelor semestriale şi a dobânzilor la emisiunea de obligaţiuni“, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Băile Herculane la solicitarea Mediafax.

Situaţia oraşului Băile Herculane nu este unică. La finalul lunii iunie, Primăria oraşului Aninoasa a depus o cerere de intrare în insolvenţă deoarece nu-şi mai putea plăti ratele către creditori. Oraşul Aninoasa este primul din România care a intrat în insol­venţă.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au precizat că instituţia a cerut primăriei să informeze investitorii cu privire la situaţia plăţilor în contul obligaţiunilor după ce a primit o sesizare din partea unui investitor.

„La sfârşitul lunii iunie 2013, ASF a primit o sesizare din partea unui investitor cu privire la încălcarea de către emitentul oraşul Băile Herculane a obligaţiilor de plată faţă de obligatari. Precizăm că, începând cu data listării la BVB a emisiunii de obligaţiuni de către oraşul Băile Herculane, respectiv 23.12.2009, emitentul a publicat pe website-ul operatorului de piaţă rapoarte curente privind termenele de plată aferente tranşelor de rambursare a principalului şi a cupoanelor. Pornind de la aspectele sesizate, ASF a iniţiat o investigaţie şi, totodată, a solicitat emitentului să comunice investitorilor, prin intermediul unui raport curent, situaţia existentă privind obligaţiile de plată aferente împrumutului obligatar. Acest lucru s-a materializat în data de 26.07.2013“, se arată într-un răspunsul transmis de ASF.

ASF nu a răspuns dacă anunţurile transmise semestrial de primărie privind plăţile în contul obligaţiunilor pot fi considerate manipulare şi dacă a sesizat Poliţia sau Parchetul asupra acestei situaţii.

„În ceea ce priveşte rezultatele investigaţiei pe care ASF a iniţiat-o în această situaţie, ne rezervăm dreptul să le facem publice atunci când vom considera investigaţia finalizată. Finalizarea presupune inclusiv adoptarea tuturor măsurilor care se impun“, se arată în răspunsul autorităţii.

În raportul transmis Bursei în luna iulie de primăria din Băile Herculane se precizează că societatea de administrare a investiţiilor Certinvest a pus poprire pe o sumă de 50.000 de lei din contul autorităţii locale, în baza a două dosare de executare din anul 2012.

Preşedintele Comitetului Director şi directorul general al Certinvest, Horia Gustă, a declarat că primăria nu a mai plătit pentru obligaţiuni încă din iunie 2009, iar de atunci fondurile Certinvest şi-au recuperat integral banii prin executare silită.

„Am cumpărat obligaţiunile în oferta publică (derulată în 2006 - n.r.), iar la începutul acestui an am diminuat semnificativ poziţia prin vânzare. Deţinerile la această data sunt marginale. Din iunie 2009 Primăria nu şi-a mai plătit obligaţiile, achitând doar primele două rate (în anul 2008 - n.r.). Am solicitat în anul 2009 de la Primărie o explicaţie la care răspunsul a fost «nu avem bani să plătim». Noi am recuperat toţi banii pe baza executării silite“, a afirmat Gustă.

El a adăugat că Certinvest a evidenţiat în toate raportările către CNVM/ASF şi către bănci depozitare situaţia neîncasării acestor cupoane.

Atribuţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au fost preluate la finele lunii aprilie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Toţi deţinătorii de obligaţiuni aveau cunoştinţă de faptul că acest emitent nu şi-a respectat obligaţiile de plată la termen. Plăţile cupoanelor nu se puteau realiza decât prin intermediul agentului de plată BCR Securities. În toată această perioadă obligaţiunile emise de Băile Herculane au fost şi sunt în continuare tranzacţionabile“, a mai spus Gustă.

Activitatea firmei de brokeraj BCR Securities a fost preluată în 2009 de BCR.

Suma datorată în contul obligaţiunilor (1,2 milioane lei) reprezintă peste 40% din arieratele pe care Primăria Băile Herculane le avea la finele primului semestru, de aproape 2,9 milioane lei, potrivit raportului transmis Bursei la finele lunii iulie.

Pentru achitarea datoriilor Primăria Băile Herculane a solicitat sprijin financiar de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO